Ste namesto pršiča, svežega suhega snega, ki ga v tej sezoni ni in ni, v naslovu prebrali prašiča? Nič hudega. Osliča si lahko privoščite v odsotnosti tako prvega kot drugega. Gre za ribo, ki vas utegne sveža in ulovljena v Jadranu neverjetno navdušiti, če jo sicer poznate pretežno v obliki cenenih zamrznjenih filejev z drugega konca sveta. Ti so nasploh problematični, saj že najmanjša napaka pri vzdrževanju nizke temperature med dolgim transportom izredno slabo vpliva nanje. Ravno zaradi pregovorno slabše kakovosti zamrznjenih filejev je oslič postal po krivem zapostavljena bela riba sicer odličnega okusa, ki ima poleg vsega razmeroma malo kosti. Ko odstranimo osrednjo hrustančasto kost in plavuti, koščic skorajda ni več… Okus svežega jadranskega osliča je popolnoma drugačen od zamrznjenih filejev; meso je sočno in nima zoprnega priokusa »po pristanišču«, poleg tega je priprava že očiščenega skoraj enako enostavna kot pri filejih. Zaradi sestave kosti jih lahko denimo enostavno razkosamo in odstranimo glavo, seveda pa je bolje, če pripravimo cele. Iz njih nastane tudi krasna ribja juha, ki jo lahko pripravite po tokratnem receptu.