Vodja službe za epidemiologijo nalezljivih bolezni v Hzjz Bernard Kaić je povedal, da je na Hrvaškem število bolnikov z gripo vsak dan večje, vrhunec epidemije pa pričakujejo do konca tega tedna ali v začetku prihodnjega, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Največ obolelih je na območju Zagreba in zagrebške županije, so zapisali na spletni strani Hzjz. Kot je dodal Kaić, je bila lani situacija zaradi gripe slabša, ker so imeli na vrhuncu epidemije med 8000 in 9000 obolelih tedensko. Lani je zaradi gripe in zapletov, ki jih povzroča pri kroničnih bolnikih in starejših osebah, umrlo 27 ljudi.

V hrvaških medicinskih ustanovah so porabili že vse zaloge cepiva proti gripi, posamezne odmerke cepiva pa je še možno dobiti pri družinskih zdravnikih, je povedal Kaić. Na Hrvaškem so sicer letos zagotovili 295.000 odmerkov cepiva proti gripi. Na Hrvaškem trenutno prevladuje gripa tipa B, ki ni bila vključena v letošnje cepivo, je dejal Kaić, a dodal, da to ne pomeni, da cepivo ni učinkovito. Lani je na Hrvaškem prevladovala gripa tipa A.