Pod novo zakonodajo imajo podjetja več možnosti za »prostovoljno« odpuščanje zaposlenih, poleg tega pa je reforma trga dela prinesla tudi poenostavljene postopke zaposlovanja. Podjetja tako pri odpuščanjih ne rabijo več prikazovati, da to počnejo zaradi finančnih težav in prestrukturiranja.

Gre za ukrep, s katerim želi francoska vlada znižati stopnjo brezposelnosti, ki je trenutno pri 9,2 odstotka, pod evropsko povprečje, ki je pri 8,7 odstotka. Stopnja brezposelnosti je v Franciji precej večja kot v sosednji Nemčiji, kjer je 3,6-odstotna.

Odpuščanje je že napovedal tudi francoski proizvajalec oblačil Pimkie, ki bo odpustil 208 od približno 1900 zaposlenih. Vendar pa je PSA, ki ima v lasti blagovne znamke Peugeot, Citroen, Opel in Vauxhall, prvo večje podjetje, ki je napovedalo takšna odpuščanja.

Poleg tega bodo 900 zaposlenim ponudili možnost predčasne upokojitev, na novo pa bodo med drugim zaposlili 2000 mladih. Odpuščanju pa nasprotujejo v sindikatu CGT, saj menijo, da bo PSA, tako kot Volkswagen, stabilne in redne zaposlitve nadomestil s kratkotrajnimi, ki delavcem ne prinašajo toliko socialne varnosti.