Gre za enega največjih verskih dogodkov na večinsko katoliških Filipinih, ki ga praviloma spremljajo kaotični prizori. Mnogi verniki namreč v verski vročici plezajo en prek drugega in skušajo na vsak način priti do več sto let starega kipa črnega Jezusa Kristusa na križu, ki naj bi imel čudežne moči.

Različne poškodbe in celo smrtni primeri so zato relativno pogoste. Tokrat se je procesije, ki traja kakih 20 ur, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP udeležilo približno pol milijona ljudi. Po podatkih Rdečega križa je bilo pri tem poškodovanih več kot 700 ljudi, o mrtvih pa tokrat na srečo ne poročajo. Za varnost je skrbelo okoli 4000 policistov.

Čaščenje kipa, ki ga imenujejo črni Nazarečan, je eden večjih verskih dogodkov na Filipinih, kjer je več kot 80 odstotkov prebivalcev katoličanov. Kip naj bi leta 1606 iz Mehike prinesli španski misijonarji.

Na Filipinih so danes poleg procesije v Manili potekali tudi številni drugi verski dogodki, na katerih se je skupno zbralo do 17 milijonov vernikov, piše agencije Reuters.