Posojilo velja do konca leta 2019. Prvi obrok, ki znaša 150 tisoč evrov, je morala Đuđićeva stranki nakazati do konca lanskega leta. Drugi v enaki vrednosti bo na vrsti januarja letos, zadnji pa do prihodnjega januarja, ko bodo državnozborske volitve že za nami. Obresti posojila znašajo zelo nizka nespremenljiva 2 odstotka na leto. Đuđićeva pa ima tudi možnost, da posojilo konvertira v nakup 44,16-odstotnega deleža založbe Nova obzorja, ki izdaja tednika Demokracija in Škandal24.

Ko je objava Večerove zgodbe prišla na ušesa Janezu Janši, je ta prek twitterja hitro udaril z očitkom: »Nova epizoda vaše zarukanosti. Spomnite se, kako se je moralo Delo za podobna natolcevanja javno opravičiti. Kredit je registriran in javno objavljen na Ajpesu. Izposojamo si tam, kjer so boljši pogoji.«

Stranka SDS je sicer sporočila tudi, da so »kredit najeli pri najboljšem ponudniku na predlog podjetja, čigar delež je zastavila kot njegovo zavarovanje. Delež v podjetju Nova obzorja namerava SDS potencialno tudi prodati.

Poslovni register Ajpes sicer pravi, da je Đuđićeva od marca 2016 lastnica družbe Moj kafein, ki je registrirana za gostinstvo, športne in druge poslovne dejavnosti, svoj sedež pa ima na Stari cesti 20 v Spodnjih Hočah. Direktor te družbe je Dejan Resanović, ki prav tako prihaja iz Prijedora v Republiki srbski. Pri Večeru so medtem ugotovili, da podjetja na naslovu ni najti. Prav tako je zadnje letno poročilo Ajpesu oddalo za leto 2015, ko Đuđićeva še ni bila lastnica, od oktobra 2017 pa je podjetje tudi v postopku izbrisa. Na spletni strani Bizi je podjetje Moj kafein hkrati zabeleženo kot davčni neplačnik. Siol nadalje piše, da je Đuđićeva povezana z mednarodno mrežo za utajo davkov in vpletena v več spornih poslov. Enega od teh poslov preiskuje tudi celjska policijska uprava.

Večer ob posojilu opozarja na nizke obresti, ki so tudi trikrat nižje kot na sivem trgu ter slabo zavarovanje posojila. Ocenjujejo tudi, da Đuđićeva posojila najverjetneje ni dala zaradi lastnih ekonomskih interesov. Pri Večeru se zato sprašujejo, če je šlo za fiktivno posojilo, s katerim bi se prekril izvor denarja oziroma bi se v SDS izognili plačilu davka.

Praksa zadnjih dvajset let je jasna

Da s posojilom morda vse ni v redu ocenjujejo tudi pri Transparency International. Na twitterju so zapisali: »Če to drži, je posojilo nezakonito, ker si stranka od fizične osebe ne more sposoditi več kot desetkratnika mesečne bruto plače (22. člen ZPolS). Za nadzor pa je pristojno računsko sodišče.«

Čeprav TI opozarja, da je dovoljeno posojilo lahko zgolj v mejah desetkratnika mesečne plače, je zakon danes povzročil tudi nekaj nejasnosti. V njem namreč piše: »Višina posojila posamične fizične osebe ne sme presegati desetkratnika povprečne bruto mesečne plače letno.«

Iz vrst dolgoletnih finančnikov političnih strank smo izvedeli, da je bila praksa zadnjih dvajset let glede tega člena povsem jasna in da je dovoljena vsota za posojilo nedvomno zgolj desetkratnik povprečne mesečne plače. Beseda »letno« v besedni zvezi »ne sme presegati desetkratnika povprečne bruto mesečne plače letno« tako pomeni le, da se omejitev nanaša na obdobje enega leta. Brez te določitve bi si stranka od fizične osebe denar v dovoljeni višini lahko sposodila le enkrat v vsem življenju te osebe in ne enkrat letno.

Povprečna mesečna bruto plača v Sloveniji je za obdobje 2017 znašala 1.603,75 evra. Stranka si torej sme izposoditi do okoli 16 tisoč evrov. Če pa bi veljal letni seštevek povprečnih mesečnih bruto plač, bi bila višina okoli 192 tisoč evrov. Glede na razporeditev posojila na tri leta, gre tolmačiti, da je stranka SDS upala na to branje zakona, a bi se tudi tako znali ušteti. Nekateri opozarjajo, da se pri posojilu upošteva celotni znesek, ne glede na črpanje.

Če se torej poleg omejitve na desetkratnik mesečne plače upošteva tudi celotni znesek posojila v pogodbi, ne glede na črpanje, je SDS s pogodbo kar za 28-krat prekoračila dovoljeno vsoto posojila od fizične osebe.

Kazen za prekoračitev dovoljenega zneska posojila stranki sicer obsega globo v višini od 4.200 do 21.000 evrov za stranko ter dodatnih 450 do 900 evrov za odgovorno osebo. Poleg tega stranka 6 mesecev prejema za 50 odstotkov nižje prispevke iz proračuna.

Večer je medtem objavil tudi pogodbo o posojilu med stranko SDS in Dijano Đuđić.