Ustanovitev svojega prvega podjetja je stresna stvar. Yunha Kim iz San Francisca je pred leti poskusila in zagnala podjetje Locket. Delo jo je posrkalo, meja med poklicnimi obveznostmi in prostim časom se je povsem zabrisala. »Živela sem v dvosobnem stanovanju s petimi fanti in tremi psi. Bivali smo v spalnici in delali v dnevni sobi,« se spominja. »Moja identiteta je bila odvisna le od uspeha podjetja.« Končalo se je s prodajo podjetja digitalni trgovski platformi Wish in izgorelostjo Kimove.

Mir in zbranost si je poskušala povrniti na različne načine: v hotelski sobi z izklopljenim telefonom. Z različnimi oljnimi kopelmi za pomiritev. Potem je našla meditacijo, začela je eksperimentirati z različnimi digitalnimi aplikacijami in klubskimi tečaji ter učitelji »v živo«. Všeč sta ji bila tako priročnost aplikacij kot preizkušanje različnih inštruktorjev in njihovih metod. »Pri večini aplikacij je bil le en učitelj, sama pa sem si želela dostopa do različnih vrst meditacij in učiteljev,« pravi Kimova. Tako je prišla do poslovnega modela zagonskega podjetja, ki ga je poimenovala Simple Habit, aplikacije, ki pomaga mladim ljudem, obsedenim z delom, da se razbremenijo z meditacijo. Pri njeni aplikaciji ne gre za čakre in 30-minutno sedenje v temi, ampak za preproste petminutne vaje za preobremenjene in skeptične mlade ljudi, ki ne verjamejo, da bi jim kaj takšnega res lahko pomagalo.

Simple Habit je digitalna knjižnica vaj vodene meditacije, razvrščenih po različnih namenih in potrebah, kot so pot na delo, priprava na pomemben sestanek ali zmenek, umirjanje pred spanjem, nekatere so tudi zabavnejše, denimo za boljše vremensko počutje, za lepši začetek dneva ali pa meditacija za inženirje. Uporabnika vodijo skozi vajo glasovna navodila izkušenega učitelja meditacije. Tako omogoča aplikacija uporabnikom, da odkrijejo učitelje, inštruktorjem (ki večinoma prihajajo iz Googlovih programov za dobro počutje in so dobro usposobljeni za vodenje ambicioznih delovnih ljudi) pa pomaga, da si povečajo svoje občinstvo. Učitelji dobijo od zagonskega podjetja tudi delež prihodkov glede na pogostost predvajanja svojih posnetkov.

Kirurgu pomaga pred operacijo

Kimova želi iz svoje aplikacije narediti vodilno blagovno znamko meditacijskih vsebin po vzoru Spotifya, platforme za digitalno pretakanje glasbenih posnetkov. Na enak način ponuja uporabnikom na izbiro brezplačno različico z dostopom do 50 vaj in naročnino, ki za sto dolarjev na leto omogoča dostop do zbirke z več kot tisoč večinoma petminutnimi meditacijskimi vajami.

Aplikacija je začela delovati poleti 2016, maja lani pa so jo pri Applu razglasili za »eno od novih aplikacij, ki jih imamo radi«. V manj kot letu dni je Simple Habit pridobil pol milijona uporabnikov, konec oktobra jih je bilo 750.000, prejšnji mesec so jih našteli že milijon in se uvrstili na tretje mesto najbolj prodajanih aplikacij na področju zdravja in fitnesa. Med aplikacijami, ki ponujajo vaje iz meditacije, so že nekaj časa prvi. V podjetju dobivajo veliko pozitivnih odzivov uporabnikov. »Prejeli smo več tisoč elektronskih sporočil uporabnikov, ki opisujejo, kako jim je Simple Habit pomagal, od študentov do podjetnikov, mladih mamic in odvetnikov, celo od kirurga, ki uporablja aplikacijo, preden začne operirati,« pravi Yunha Kim.

Komunikacija z uporabniki jim daje zamisli za ustvarjanje ustrezne, na povpraševanju in potrebah utemeljene vsebine. Tako ugotavljajo, da ljudje najpogosteje začnejo meditirati zaradi kroničnih bolečin, stresa in depresije. »Zgodbe, ki jih vsak dan dobivamo po elektronski pošti, so za nas najboljši navdih, da vztrajamo pri oblikovanju platforme, ki pomaga ljudem, da živijo manj stresno, dosežejo več in živijo bolje,« pravi ustanoviteljica Simple Habita.

Maja je zagonsko podjetje od pomembnih vlagateljev iz Silicijeve doline zbralo za dva milijona dolarjev in pol semenskega kapitala. S tem denarjem se je Kimova lotila razširitve inženirske ekipe v podjetju in začela svoji storitvi dodajati nove funkcije. »Našo platformo želimo še povečati in uporabnikom ponuditi še več učiteljev in vaj,« pravi. Aplikacija je na voljo na iosu, androidu in spletu, omogočiti pa nameravajo tudi prenos vaj za meditacijo v času, ko je uporabnik brez omrežne povezave, in zagotoviti tudi več možnosti za personalizacijo ponujenih vsebin in za priporočila uporabnikom.