Nekdanji glavni pravnik za etična vprašanja v Beli hiši demokrata Baracka Obame Norm Eisen je sicer zjutraj Trumpove sodelavce opozoril, da bodo kršili zakon, če bodo predsedniku pomagali pri izvedbi njegove namere. Trump naj bi bil kot predsednik izvzet iz določil zakona, ki prepoveduje zlorabo položaja, vendar pa njegovi uslužbenci niso.

Trump se je za podelitev posebnih nagrad medijem, s poročanjem katerih ni zadovoljen, odločil novembra lani in je do nedelje pozno zvečer vztrajal, da jih bo podelil danes. Podelitev je danes s tvitom prestavil na 17. januar, torej nekaj dni preden bo imel svoj govor o položaju v državi pred obema domovoma kongresa.

»Nagrade za lažne medije, ki jih bodo dobili najbolj skorumpirani in pristranski vodilni mediji, bodo zgubarji dobili v sredo, 17. januarja. Zanimanje za te nagrade in njihov pomen je veliko večji od vseh pričakovanj,« je zagotovil Trump.

Akcija Trumpove predvolilne kampanje za leto 2020

Eisen je tvitnil, da ameriški zakon prepoveduje uporabo vladnega denarja in časa za škodovanje določenim medijem v korist drugim medijem. Nekdanji direktor Urada za vladno etiko Walter Shaub pa je pojasnil, da bodo nevarnosti pregona izpostavljeni vsi uslužbenci vlade, ki bodo sodelovali pri Trumpovem projektu na primer s tem, da bodo zadevo dali na spletno stran.

Direktor za družbene medije v Beli hiši Dan Scavino mlajši je že decembra vnaprej sporočil, da s »trumpiji« nima nič, ker je to zadeva, s katero se ukvarja Trumpova predsedniška kampanja za leto 2020.

Logistika podeljevanja »trumpijev« ni znana, propagando za dogodek pa dela spletna stran nacionalnega odbora republikanske stranke, ki vodi spletno anketo, pri kateri ni dvoma, kdo je med favoriti, saj navaja le negativne zgodbe o Trumpu v medijih kot so CNN, revija Time, televizija ABC, ki so si zaslužile popravek. Udeleženci ankete imajo na izbiro, da zgodbe označijo z »lažne«, »bolj lažne« in »najbolj lažne«.

Američani za najbolj lažno TV postajo ocenili Fox News, a trumpija vseeno ne more dobiti

Trump je televizijo Fox News vnaprej izločil iz izbora, vendar pa je zanimivo, da bi jo večina Američanov kljub temu postavila na prvo mesto in to po anketi Rasmussen, ki je med vsemi velikimi v ZDA najbolj naklonjena republikancem in predsedniku.

Okoli 40 odstotkov vprašanih je na prvo mesto med najbolj pokvarjenimi, skorumpiranimi in lažnivimi mediji postavilo televizijo Fox News, sledi CNN z 25 odstotki pred levičarsko televizijo MSNBC z devetimi odstotki.