Zavezo filmskega ustvarjalca Michaela Moora lahko razumemo skladno z načrti Trumpove administracije, ki so jih predstavili v četrtek prejšnji teden. Namen je namreč odpreti ameriško obalo za vrtanje nafte in plina na morju in s tem preklicati prepovedi, ki jih je vzpostavil nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. Med njimi je tudi prepoved vrtanja na Arktiki in načelo, da bi predpise za hidravlični fracking uveljavili na vseh zveznih zemljiščih.

»Naš fracking ob obali Mar-a-Lago se bo začel takoj po prazniku dela (Labour day),« je v soboto Moore zapisal v objavi na družbenem omrežju twitter skupaj s fotografijo bližnje fracking ploščadi.

Sprememb vesela energetska industrija, nad njimi zgroženi okoljevarstveniki

Sprememb Trumpove administracije se je zelo razveselila energetska industrija, z zgroženjem in močno kritiko pa so jih sprejeli predstavniki okoljevarstvenih organizacij, saj je fracking za okolje zelo škodljiv. Nasprotovali sta jim tudi zvezni državi Florida in Kalifornija, ki že imata izkušnje z razlitji nafte na njunih morjih.

Kako se bo predsednik odzval na fracking, ki se bo morda že kmalu izvajal v bližini njegovega letovišča, še ni povsem jasno. Trump je nanj namreč precej navezan in ga imenuje tudi »zimska Bela hiša«. Boril se je tudi že proti vetrnim elektrarnam na morju blizu njegovega škotskega golfskega letovišča, pri čemer je zadevo prenesel na vrhovno sodišče, a je to zadevo zavrnilo.