Vozilo bo imelo namesto armature velik panoramski zaslon, ki bo služil kot vmesnik za geosatelitsko navigacijo, zabavne aplikacije in celo nadzor zdravstvenega stanja in počutja voznika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sprva avtonomno samo v določenih funkcijah, v prihodnje skoraj popolnoma avtonomen

Pametni avtomobil bo za odpiranje uporabil biometrično tehnologijo prepoznavanja obraza, posamezni voznik pa si bo lahko tudi nastavil idealno vozno okolje in vozilo se bo ob zaznavi njegovega obraza temu prilagodilo. Na voljo bo tudi Amazonova tehnologija glasovnih ukazov Alexa, upravljanje pa bo mogoče tudi z gestami.

Avtomobil bo razpolagal s tehnologijo mobilnih omrežij pete generacije in interneta v oblaku, njegove funkcije pa bodo okrepili še z rešitvami umetne inteligence. Baterija naj bi zdržala za več kot 500 kilometrov vožnje, za polnjenje pa naj bi uporabniki potrebovali do pol ure.

Vozilo bo sprva avtonomno samo v določenih funkcijah, v prihodnje pa naj bi ga nadgradili do skoraj popolne avtonomnosti.

»Gre za izdelek, ki je zasnovan za prihodnost, ki jo zaznamujeta avtonomnost in načelo delitve,« je pojasnil Daniel Kirchert, predsednik in soustanovitelj startupa s sedežem v velemestu Nanjing.

Prihodnje leto že na kitajskem trgu

Ime družbe Byton je sicer okrajšava za Bytes on Wheels (bajti na kolesih), zagonsko podjetje pa je s finančnimi vložki v višini preko 200 milijonov dolarjev podprla vrsta vlagateljev, med njimi kitajski tehnološki velikan Tencent.

Vodijo ga nekdanji vodstveni delavci iz podjetij, kot so Tesla, BMW, Apple in Google, predstavlja pa še enega v nizu igralcev na področju razvoja vozil nove generacije, ki jih je mogoče prilagoditi avtonomni vožnji.

Bytonovo vozilo naj bi na trg prišlo prihodnje leto na Kitajskem, v 2020 pa naj bi sledil zagon v Evropi in ZDA.

»To bo najbolj napredno vozilo na trgu v 2019,« je napovedal glavi izvršni direktor podjetja Carsten Breitfeld.

Njegova okvirna cena bo po trenutnih ocenah na ravni 45.000 dolarjev, kar je precej manj od drugih podobnih konceptnih vozil v zadnjem času. Njegova konkurenca bodo tako napredni izdelki Tesle in uveljavljenih avtomobilskih proizvajalcev.