Če kdo od gostov hotela Beverly Hilton v nedeljo morda ni vedel, da se hollywoodski zvezdniki tam zbirajo zaradi večerne podelitve zlatih globusov, bi lahko mislil, da je prišel na pogreb. Vsi so nosili črno. No, skoraj vsi. Barvni stavkokaz so izvedle nemška manekenka Barbara Meier, igralka Bianca Blanco in predsednica združenja dopisnikov Hollywooda Meher Tatna (to združenje namreč podeljuje zlate globuse kot nagrade za filmske in televizijske dosežke). Prva je na instagramu zapisala, da bi ženske morale imeti možnost, da nosijo kaj bolj privlačnega, in da niso one krive, da se moški ne morejo brzdati, druga svoje odločitve ni opravičevala, tretja pa je izbrala rdečo, ker je del indijske kulture, ki ji pripada, tudi to, da se med praznovanjem obleče v praznične barve.

Modnega prekrška si v nasprotju z ženskami ni upal privoščiti noben moški. Pokazali so se v črnih smokingih, marsikateri od njih pa je oblekel tudi črno srajco in si pripel sponko, na kateri je pisalo Time's Up (Čas je potekel). Tako so izrazili solidarnost v boju žensk proti spolnim zlorabam na delovnem mestu pa tudi podporo v pobudi za enakopravnost, sicer pa so bolj poslušali, kar so tisti večer poleg voditelja Setha Meyersa imele povedati ženske.

Govori o čudovitih ženskah in fenomenalnih moških

Črnino so za podelitev zlatih globusov, filmskih in televizijskih nagrad, ki pomeni začetek sezone podeljevanja nagrad, napovedovali že tedne prej, enako so bila izpolnjena pričakovanja glede tega, o čem se bo govorilo na odru. Meyers je hitro dal vedeti, da se temi, ki je zaznamovala minulo hollywoodsko leto, ne bo izogibal. Spolno nadlegovanje je napadel že v uvodu. »Pozdravljeni, gospe in preostali gospodje. Prišlo je leto 2018. Marihuana je končno dovoljena in spolno nadlegovanje končno ni. Več let se že ni zgodilo, da bi bili beli moški v Hollywoodu tako nervozni. Za moške nominirance, ki so nocoj v sobi, bo to prvič v treh mesecih, da jih ne bo groza, ko bodo slišali nekoga na glas prebrati njihovo ime,« je začel, pri tem pa ni pozabil namigniti na glavne akterje nadlegovalskih afer Harveyja Weinsteina, Kevina Spaceyja in Woodyja Allena, ki jih na podelitev seveda ni bilo.

Druga imena je Meyers izpustil, splošne so bile tudi ženske, ki niso navajale imen. Če bi najboljše od njih vendarle sodili po govorih, bi – tako kot je lani zaradi kritičnega govora na račun Donalda Trumpa slavila Meryl Streep – letošnja zmagovalka postala Oprah Winfrey. Prva temnopolta dobitnica nagrade Cecila B. DeMilla za življenjsko delo, ki ni pozabila omeniti, iz kakšne revščine je prišla, je na noge dvignila vso dvorano. »Želim, da deklice, ki nas gledajo, vedo, da je na obzorju nov dan. In ko bo ta dan končno prišel, bo to zaradi vseh čudovitih žensk, od katerih jih je veliko prav zdaj v tej sobi, in fenomenalnih moških, ki se trdo borijo za to, da nas bodo popeljali v čas, ko nikomur ne bo več treba reči 'jaz tudi'«.

Svoje so pristavile tudi druge nagrajenke. »Svoja prepričanja držim zase, a je bilo nocoj res izjemno biti v tem prostoru in postati del tektonskih premikov v strukturi moči v naši industriji. Verjemite mi: ženske nocoj niso tu zaradi hrane, ampak zaradi dela,« je zbrane nagovorila dobitnica zlatega globusa za glavno žensko vlogo v celovečerni drami Frances McDormand. Tiho nista ostali niti igralki iz nagrajene miniserije Majhne laži Laura Dern in Nicole Kidman, ki ima zdaj enega oskarja in že štiri zlate globuse. Kidmanova v Majhnih lažeh igra prav žrtev družinskega nasilja, zato je lahko v govor lepo vpletla svoje upanje, da bi spremembe dosegali tudi z zgodbami. Barbra Streisand, ki je eno od nagrad podelila, pa je svoj čas na odru izkoristila za to, da je opozorila, da je še vedno edina ženska, ki je prejela zlati globus za režijo. In to daljnega leta 1984.