Člana pravosodnega odbora senata, ki preiskuje rusko vpletanje v ameriške volitve leta 2016, Grassley in Graham sta na lastno pest, ne da bi o tem obvestila kolege, poslala na pravosodno ministrstvo pisni predlog, da naj FBI uvede preiskavo proti Steelu, avtorju razvpitega poročila o predsedniku Donaldu Trumpu. Menda zato, ker naj bi lagal FBI o svojih stikih z novinarji.

Steele je leta 2016 najprej dobil naročilo od republikancev, da naj pobrska za umazanijami okrog Donalda Trumpa, potem ko je ta osvojil republikansko nominacijo, pa so ga najeli demokrati za enak namen. Njegov dosje je bil predan FBI, nato pa ga je po volilni zmagi dobil v roke tudi Trump.

Dosje govori o Trumpovih poslih s sumljivimi Rusi, še preden se je odločil vstopiti v predsedniško kampanjo, v javnosti pa je odmeval predvsem zaradi opisa domnevne orgije Trumpa v Moskvi z ruskimi prostitutkami, kar je predsednik odločno zanikal.

Še vedno ni jasno, kdo je dele dosjeja spravil v javnost, Graham in Grassley pa namigujeta, da naj bi to naredil sam Steele, čeprav se pri tem zastavlja resno vprašanje motiva. Britanski agent je bil najet za delo, ki ga je opravil in zanj dobil plačilo, kaj bodo naročniki delali s tem, pa ga ni zanimalo.

Mueller ima že dovolj materiala za obtožnico proti Trumpu

Republikanci so bili lansko pomlad polni pohval na račun posebnega tožilca Roberta Muellerja, ko je ta prevzel preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve iz rok odpuščenega direktorja FBI Jamesa Comeyja. Pred kratkim pa so začeli spreminjati ton in z njihove strani ni več zagotovil, da bodo Muellerja branili pred Trumpom.

Kar se je spremenilo, je to, da je postalo jasno, da ima Mueller že dovolj materiala za sestavo obtožnice proti predsedniku zaradi oviranja preiskave, republikanci pa preprosto še niso pripravljeni, da se znebijo lastnega predsednika.

Ameriški analitiki vidijo sicer v potezi Grassleyja in Grahama le poskus kupovanja časa in odvračanja pozornosti od »potresa«, ki ga je sprožila knjiga Michaela WolffaOgenj in bes, ki med drugim trdi, da Trump ni primeren za predsedniški položaj, v kar da so prepričani vsi okrog njega, ki ga imajo za razvajenega otroka.

»Te motne in skrivnostne obtožbe so namenjene odvračanju pozornosti od glavnih vprašanj preiskave in diskreditaciji FBI. Gre za strankarsko potezo, usmerjeno proti tistemu, ki je prijavil zločin, namesto proti tistemu, ki ga je izvršil,« je sporočil demokratski član odbora za pravosodje Sidney Blumenthal.

Preiskava Clintonove fundacije zgolj odvračanje pozornosti?

Demokrati v tej luči vidijo tudi novico o nadaljevanju preiskave Clintonove fundacije, natančneje preiskave o morebitni izmenjavi donacij za politične usluge v času, ko je bila Hillary Clinton državna sekretarka. Clintonovo so FBI in razni preiskovalni odbori republikancev doslej preiskali že po dolgem in počez, vendar niso odkrili ničesar nezakonitega.

Za demokrate ni nobenega dvoma, da gre za pogrevanje tople vode in še en jasen poskus odvračanja pozornosti od Trumpovih težav. Še posebej se jim zdi sumljivo, da je novica prišla v javnost nekaj dni po tistem, ko je Trump za New York Times izjavil, da lahko s pravosodnim ministrstvom počne, karkoli si želi.

»Fundacija (Clintonovih) je bila predmet politično motiviranih obtožb, ki so se znova in znova izkazale za lažne,« je sporočil tiskovni predstavnik dobrodelne ustanove Craig Minassian.

Pravosodni minister Jeff Sessions je doslej zavračal pozive Trumpa in republikancev, naj ustanovi urad posebnega tožilca za preiskavo Clintonove in njenih domnevnih številnih grehov, ker je bil prisiljen priznati, da na tem pa ni nič oprijemljivega.

Ameriške obveščevalne agencije so ugotovile, da se je Rusija po navodilih iz Kremlja vpletala v ameriške volitve s širjenjem lažnih vesti, vdori v demokratske računalnike ter objavami informacij na WikiLeaksu, in sicer z namenom pomagati Trumpu.

Republikanci želijo sedaj javnost prepričati, da je z Rusi povezana Clintonova, in za nekaj več kot 30 odstotkov Američanov, ki obožujejo Trumpa, te obtožbe celo zvenijo verodostojno.