Čeprav je Poljak Kamil Stoch po padcu Nemca Richarda Freitaga v prvi seriji deževne tekme v Innsbrucku ostal brez edinega tekmeca v boju za zlatega orla, je še vedno pod hudim pritiskom. Ne glede na to, da ima na stežaj odprta vrata do ubranitve skupne zmage na turneji, ničesar ne prepušča naključju, saj se v skokih vse lahko obrne čez noč. Obenem ima zgodovinsko priložnost, da po Nemcu Svenu Hannawaldu postane drugi skakalec v 66-letni zgodovini prestižnega tekmovanja, ki si je priskakal poker zmag.

»Vse ni odvisno zgolj od mene, ampak moraš imeti tudi kanček športne sreče. Tudi jaz sem imel v Innsbrucku težave pri doskoku, a sem na srečo, za razliko od Freitaga, ostal na nogah. Trenutno sem na pravi poti,« je povedal 30-letni Kamil Stoch. Pred zadnjo tekmo turneje predvsem skuša živeti normalno. Mir išče v branju knjig, gledanju filmov, igranju kart, poslušanju glasbe in v družinskih pogovorih z ženo Ewo, ki jo je spoznal prav med tekmovanjem v Planici. Danes je hranil moči, saj je prvi skok za trening izpustil, nato je imel drugi dosežek (133 m), v kvalifikacijah pa je bil peti (130 m).

Zaradi izjemnega zanimanja medijev trener, Avstrijec Stefan Horngacher, občasno zapove tudi celodnevni medijski molk. Tedaj pred novinarje stopi športni direktor reprezentance, nekdanji skakalni bog Adam Malysz. »Kamil še ni v vrhunski formi, je pa v zelo dobri. V takšni, da tekmeci ne morejo mirno spati. Njegovi najboljši skoki šele prihajajo. Upam, da bo vrhunec na olimpijskih igrah v Pjongčangu,« je pojasnil Adam Malysz.

Za Richarda Freitaga je turneja končana. Po dodatnih preiskavah, ki niso pokazale težje poškodbe, se je vodstvo nemške reprezentance odločilo, da vodilni v svetovnem pokalu v Bischofshofnu ne bo nastopil. »Nobenega smisla ni, da skačem. Sem poln modric. Zaradi bolečin ne morem niti pravilno počepniti, kaj šele, da bi se odrinil tako, kot je treba. Po predčasnem koncu turneje je okus zelo grenak. V sezoni, v kateri bo še veliko vrhuncev, moram poslušati svoje telo,« je povedal 26-letni Richard Freitag, ki je ob doskoku naredil napako, ker je bil preveč nagnjen nazaj in je prekrižal repa smuči. Slovenski navijači so se nemudoma spomnili, kakšne posledice je pustil padec pri Petru Prevcu na prvi tekmi minule zime v Kuusamu, saj po njem nikakor ne uspe priti na šampionsko raven.

Nemci na čelu s trenerjem, Avstrijcem Wernerjem Schusterjem, so po padcu Freitaga vsuli plaz kritik na vodstvo tekmovanja. Predvsem na tehničnega delegata, Norvežana Geirja Steinarja Loenga, ki je znan po tem, da dovoljuje zelo dolge skoke. Podobne kritike je požel že po tekmi žensk v Hinterzratnu, kjer se je na ekipni tekmi teže poškodovala Nemka Svenja Wuerth. Iztek v Innsbrucku namreč ni bil pripravljen za resnično dolge skoke 130 metrov.