Neprofitna organizacija Aerospace Corporation ocenjuje, da se bo vesoljska postaja Tiangong-1, ki so jo v vesolje poslali leta 2011, vrnila na Zemljo enkrat marca. Postaja je bila zasnovana z dvoletno življenjsko dobo, vendar so oblasti njeno delovanje podaljšale še za dve leti in pol, da bi izvedle več eksperimentov.

Že septembra lani je kitajski urad za vesoljsko inženirstvo napovedal, da bo Tiangong-1 znova vstopil v ozračje okoli druge polovice leta 2017. V agenciji so dejali, da bo večji del laboratorija zgorel, točne lokacije, kam bodo padli njegovi ostanki, pa ne morejo določiti. V organizaciji Aerospace Corporation ocenjujejo, da bo postaja verjetno ponovno vstopila na Zemljo nekje med zemljepisno širino 43 na severu in 43 na jugu. Območje večinoma pokriva ocean, vključuje pa tudi del ZDA, Brazilije in Kitajske.

Vesoljski odpadki enkrat že padli na osebo

Vesoljski odpadki so že vsaj enkrat padli na osebo. Znan je primer iz leta 1997, ko je Američanka dejala, da je nanjo iz neba padel kos lahke kovine, velikosti približno 15 centimetrov. Nasa je kasneje potrdila, da se čas in lokacija skladata z razpadom druge rakete Delta, ki je ponovno vstopila v zemeljsko ozračje, njene glavne ostanke pa so našli nekaj sto kilometrov stran v državi Teksas.

Vsaj enkrat se je že zgodilo, težko pa je pričakovati, da bo drugič ostanek rakete padel ravno na vas. V kitajskem uradu za vesoljsko inženirstvo predvidevajo, da bo največja nevarnost pri padcu vesoljske postaje ta, da bo nekdo ostanke na Zemlji našel in pobral ter na svoje telo prenesel korozivno snov.