Marjan Hribar, nekdanji prvi mož direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu, do nedavnega pa vodja podjetja Kompas Touristik na Dunaju, si je novo službo našel v Novem mestu. Od 1. januarja, ko se mu je končala zaposlitev na Dunaju, bo štiri leta vodil javni zavod za šport, kulturo, turizem in mladino. »Čas je, da svoje bogate izkušnje prenesem v lokalno okolje,« pravi Hribar, po mnenju dela slovenske politike eden glavnih »botrov« ponesrečene pripojitve Slovenske turistične organizacije (STO) k agenciji Spirit, ki se je zgodila v času njegovega dela na direktoratu za turizem (vodil ga je od 2005 do 2015). Po dveh letih je STO znova postal samostojen, Hribar pa si je takrat našel novo službo v Svetovni turistični organizaciji.

Prvi razpis brez Hribarja, drugi uspešen

Občina je prvi razpis za direktorja objavila že poleti, a med sedmimi kandidati Hribarjevega imena ni bilo. Občinska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je občinskemu svetu predlagala ponovitev razpisa. Kot je takrat dejal predsednik komisije Boštjan Grobler, so kandidati sicer »dobri, a smo prepričani, da lahko dobimo še boljše«. »Dolenjci so zadržani, neradi se izpostavljajo,« je odgovoril na vprašanje, zakaj je prepričan, da se bodo v drugo prijavili boljši kandidati. Da se bo prijavil Hribar, naj bi Grobler izvedel šele po objavi drugega razpisa, ko ga je Hribar poklical. »Morda na prvem razpisu ni bilo nikogar s tako širokim področjem znanja, kot je potrebno za to funkcijo,« pa je ugibal Hribar. Za novo poklicno pot se je odločil iz poslovnih in osebnih razlogov, je navedel in dodal: »Pogovori o vrnitvi na Dolenjsko bodisi v gospodarstvo bodisi širše pa so tekli.«

Hribar in prijatelj prevzela radeljski turizem

V medijih se sicer redno pojavlja tudi kot »večni« predsednik Namiznoteniške zveze Slovenije, ki jo vodi od leta 2009, jeseni pa je Dnevnik razkril pogodbo, ki jo je konec leta 2016 podpisal z županom Radelj ob Dravi Alanom Bukovnikom. Petindvajsetmesečna pogodba o svetovanju naj bi mu na mesec prinesla 2000 evrov bruto, in ker so jo sklenili brez javnega naročila, bi bila lahko po mnenju ministrstva za javno upravo nična.

Hribar naj bi županu Bukovniku svetoval na področju turistične infrastrukture, za katero naj bi sicer skrbel javni zavod za šport, kulturo, turizem in mladino. Župan je navedel, da je Hribarja angažiral, ker je zavod svoje delo opravljal slabo. A to je nekdanji direktor Milan Šarman zanikal. »Tudi sam bi rad slišal utemeljitev teh očitkov o neuspešnosti. Vsi podatki in poročila, ki so jih letno potrjevali v občinskem svetu, kažejo nasprotno,« je dejal.

Zavod od pomladi vodi Damjan Cvetko, ki je več let prijatelj tako z županom Bukovnikom kot s Hribarjem, saj njuna sinova skupaj trenirata namizni tenis. Hribar je zatrdil, da ni imel nobene vloge pri njegovem imenovanju, prav tako je zavrnil pomisleke, da bi Cvetko župana spodbudil, naj sklene posel z njim.

Hribar nam je pred dnevi povedal, da so pogodbo »glede na dejansko opravljeno delo« spremenili v enoletno, zato se mu je iztekla konec leta. Po njegovih besedah naj bi mu prinesla 14.000 evrov bruto, vendar spletna aplikacija komisije za preprečevanje korupcije kaže, da so mu iz radeljske občine doslej nakazali 20.000 evrov bruto, od tega 10.000 v enem tednu konec novembra. Pojasnila za to nismo dobili.