Predlog, ki so se ga domislili v nizozemski energetski mreži TenneT, predvideva izgradnjo umetnega otoka, ki bi postal središče za velike morske vetrne elektrarne. Za projekt je že predvidena tudi natančna lokacija, in sicer Dogger Bank, ki je 125 kilometrov oddaljen od vzhodne angleške obale. Območje naj bi bilo zaradi svoje vetrovne in plitve lege izjemno primerno.

Napajalni voziček bi električno energijo prek kabla za dolge razdalje pošiljal v Združeno kraljestvo in na Nizozemsko, po možnosti pa tudi v Belgijo, Nemčijo in na Dansko. V podjetju TenneT so nedavno predstavili tudi raziskavo, v kateri ugotavljajo, da bi bil njihov načrt lahko tudi milijardo evrov cenejši od konvencionalnih vetrnih farm in mednarodnih energetskih kablov. Predlog, ki zveni dokaj znanstvenofantastično, se ponuja kot rešitev industriji, ki se trudi poceniti pridobivanje vetrne energije na morju in jo tako narediti bolj prevladujočo.

Čez dobrih deset let bi lokacij za pridobivanje vetrne energije lahko že močno primanjkovalo

Rob van der Hage, ki pri podjetju TenneT upravlja program za razvoj vetrnih elektrarn, je pojasnil, da je za industrijo ključno nadaljevanje z zmanjševanjem stroškov. »Velik izziv, s katerim se bomo soočali proti letoma 2030 in 2050, je, da bo imelo pridobivanje vetrne energije na obali vedno več konkurence, za pridobivanje energije nedaleč od obale pa skoraj ne bo več prostora. Logično je, da gledamo na področja, ki se nahajajo dlje od obale,« je dodal.

Na otoku bo veter tudi močnejši in hitrejši, s sorazmerno kratkimi in cenovno dostopnimi kabli pa bi moč od otočnih turbin prenesli na otok. Da bi lahko nosil vso potrebno opremo, bi otok moral biti velik vsaj 5 do 6 kvadratnih kilometrov. Bolj kot velikost otoka pa bi znala biti problematična cena projekta. V podjetju ocenjujejo, da bodo stroški izgradnje projekta znašali vsaj 1,5 milijarde evrov.