Osem velikonočnih orehovih potic, ki jih je lani naročil veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj, so spekli Jezerškovi, veleposlaništvo pa jih je predalo najvišjim vatikanskim uradnikom, med drugim papežu Frančišku, zaslužnemu papežu Benediktu in kardinalu Rodetu. Potice sta takrat v Vatikan odpeljala slovenska cvetličarja, ki sta že več let zadolžena za dekoracijo bazilike.

Ker pa je bila zgodba odlično sprejeta, je Sonjo in Francija Jezerška, gospodarja prestižne slovenske kulinarične zgodbe, veleposlanik Tomaž Kunstelj pred božičem povabil, naj prideta v Vatikan in kar tam spečeta potice. Na povabilo sta se odzvala z največjim veseljem.

Še isti večer so sveže pečeno odnesli kardinalu Francetu Rodetu

Priprave na peko znamenite tradicionalne slovenske sladice v papeževi prestolnici so potekale nekaj tednov. V Vatikan so vnaprej poslali potičnice, glinene modle za potice, in nekatera živila. Poskrbeli so tudi za darilno embalažo in certifikate za orehove potice, ki so jih priložili poticam. Skupaj s Katjo Šturm, vodjo marketinga pri Jezerškovih, so se nato 19. decembra lani z letalom odpravili v Rim. V Vatikanu so dokupili še manjkajoča živila in dan za tem spekli potice. Še isti večer so sveže pečeno potico osebno odnesli kardinalu Francetu Rodetu, naslednji dan pa preostale potice še papežu Frančišku, zaslužnemu papežu Benediktu, veleposlanici ZDA v Vatikanu, ki je potico papežu predala v imenu prve dame ZDA, Melanie Trump, in drugim visokim uradnikom v Vatikanu, državnemu tajništvu, žandarjem in švicarskim gardistom.

Papež Frančišek je za božič prejel orehovo potico, ki je tehtala dober kilogram, pečena pa je bila v pravem okroglem glinastem modlu. Potico so predali v lični kartonski embalaži s certifikatom Akademije Jezeršek in s podpisom Sonje Jezeršek.

Kardinal Rode, ki so mu potico osebno predali, se je za izjemno darilo iskreno zahvalili. Obljubil je, da bo papeža na sprejemu povprašal, kakšna je bila potica. Vsi prejemniki potice so bili v tednu pred božičem zelo zasedeni, glede na odziv v času velike noči pa so kulinarični mojstri prepričani, da so bili tudi tokrat vsi prejemniki potice nad darilom navdušeni.

Posebna pozornost na veleposlaništvu ZDA

Sonja in Franci Jezeršek se s papežem nista osebno srečala. Papeža Frančiška so sicer videli, vendar je bil zaradi drugih obveznosti zadržan in gostov ni mogel osebno pozdraviti.

»Za nas je bila dovolj že papeževa bližina. Potico je v Domu sv. Marte v papeževem imenu prevzela njegova gospodinja in nam zagotovila, da jo bo sveti oče gotovo pokusil,« je povedala ob povratku v domovino navdušena Sonja Jezeršek.

Preostale potice so Jezerškovi skupaj z veleposlanikom osebno dostavili vsem prejemnikom. Posebne pozornosti so bili deležni na veleposlaništvu ZDA, kjer jih je sprejel osebni tajnik veleposlanice Caliste Geengrich. Med prijetnim klepetom in ob pitju kave so se dogovorili, da bodo potico predali papežu in o tem obvestili tudi prvo damo ZDA, Melanio Trump.

Na svojem domu je goste iz Slovenije sprejel kardinal Franc Rode s svojim tajnikom.

»Sprejem je trajal približno pol ure, poklepetali smo o dogajanju v Sloveniji. Povedal nam je, da vsak dan bere španske časopise in da z občudovanjem prebere vse o Luki Dončiču. Po sprejemu nas je kardinalov tajnik popeljal še na razgledno teraso, kjer smo uživali v prečudovitem nočnem pogledu na osvetljeno baziliko in Trg sv. Petra. Veleposlanik nam je razkazal Vatikan, bili smo na Trgu sv. Petra, si ogledali baziliko, Sikstinsko kapelo in v muzeju prostor, kjer papež sprejema svoje goste… Ogledali smo si še jaslice in vatikanske vrtove. Bilo je nepozabno in prečudovito,« sta zadovoljna povedala posebna gosta v Vatikanu, Sonja in Franci Jezeršek.

»Za naš poklic in našo družino je bila to posebna čast. Veseli smo, da potica danes spada med najbolj zaželene dobrote v Vatikanu. Vsekakor si vsi skupaj želimo, da bi se ta dogodek spremenil v tradicionalnega in bi tako papežu in drugim cerkvenim uradnikom polepšali praznike ter pripomogli k prepoznavnosti slovenske potice in Slovenije,« sta sklenila Jezerškova.