Kljub goram smeti pa se nekateri turisti ne dajo in vztrajajo na plažah. »Plavanje v morju res ni najbolj prijetno,« pravi avstrijska turistka Vanessa Moonshine, ki dodaja, da so smeti vsepovsod.

Smeti na Baliju predstavljajo veliko težavo že dlje časa. Plastični odpadki mašijo rečne struge, zaradi česar se večajo možnosti za poplave. Hude pa so tudi posledice za morsko in rečno življenje. Živali se pogosto zaradi odpadkov resno poškodujejo in poginejo.

Oblasti so prejšnji mesec razglasile izredno stanje na treh nekoč najlepših plažah – Jimbaran, Kuta and Seminyak. V veliki čistilni akciji je sodelovalo 700 delavcev, ki so s smetmi napolnili 35 tovornjakov. Vsak dan so tako več ton odpadkov odvažali na bližnjo deponijo. »Videl sem, da ljudje v uniformah zbirajo smeti in jih odvažajo stran, toda naslednji dan je bilo znova vse po starem,« je za portal Yahoo dejal nemški turist Claus Dignas, ki na Bali prihaja že več let. »Vsako leto je smeti več,« je še dodal.

Težave so najhujše v času monsunskega deževja

Razmere so na Baliju najhujše v času monsunskega deževja, ko zaradi močnih vetrov vsi odpadki končajo na plažah. Kot poudarja Putu Eka Merthawan z lokalne okoljevarstvene agencije, pa odpadki niso od ljudi, ki živijo v bližnji okolici. »Smeti so seveda neprijetnost z estetskega vidika, a ogromne količine plastičnih odpadkov imajo bistveno resnejše posledice,« je dodal Merthawan. »Živali zaužijejo mikroplastiko, ki na koncu konča na naših krožnikih, kar ima lahko grozljive posledice na naše zdravje.«

Ne samo s smetmi poplavljene plaže, turiste zadnje čase od obiska Balija odvrača tudi nevarnost izbruha vulkana. Mount Agung že dva meseca grozi z izbruhom, zaradi česar se je iz neposredne okolice moralo izseliti več deset tisoč ljudi.