Na internistični prvi pomoči Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so v preteklih 24 urah obravnavali 55 bolnikov, od tega 26 ponoči, kar je približno toliko kot v času silvestrovanj pred enim letom. Veliko je bilo preiskav CT, dva bolnika pa so pripeljali zaradi alkoholnega opoja.

Dva poškodovana s pirotehniko, šest otrok zdravili zaradi alkohola in drog

V urgentnem kirurškem bloku UKC Ljubljana so v preteklih 24 urah pregledali in oskrbeli 153 poškodovancev, od teh so jih 21 hospitalizirali. Obravnavali so 13 težkih poškodb čez dan in tri ponoči. Podnevi so oskrbeli 72 lažjih poškodb, ponoči pa 44. V mavčarni so oskrbeli 17 pacientov. Dežurne ekipe so oskrbele tudi dva pacienta, ki sta se poškodovala s pirotehničnimi sredstvi, štiri poškodovane v pretepu, enega z vbodno rano in tri poškodovane v prometni nesreči.

Dispečerska služba reševalne postaje UKC Ljubljana je od 19. do 7. ure obravnavala 54 intervencij, kar je precej manj kot lani. Na pediatrični kliniki so dežurni zdravniki v minulih 24 urah v sprejemni ambulanti obravnavali 20 otrok, od katerih so jih 11 tudi sprejeli na pediatrično kliniko. Šest otrok je bilo obravnavanih zaradi akutnega alkoholnega opoja in uživanja drog. Najvišja izmerjena vrednost etanola v krvi je bila 1,8 promila.

Silvestovanje v Ljubljani potekalo mirno

V silvestrski noči so policisti največkrat posredovali zaradi prometnih nesreč, vlomov ter kršitev javnega reda in miru. Največ teh je bilo povezanih z uporabo pirotehničnih sredstev. Nekaj oseb so tudi pridržali. Silvestrovanje na prostem v Ljubljani je po podatkih PU Ljubljana potekalo mirno.

Ljubljanski policisti so obravnavali večje število prijav kršitev javnega reda. Največ jih je bilo povezanih z rabo pirotehnike na javnih krajih. Večinoma je šlo za motečo, pretirano in nepravilno rabo petard in raket. Posredovali so 18-krat na javnem kraju in sedemkrat v zasebnem prostoru ter pridržali dve osebi.

Največ kršitev zaradi pirotehnike

Mariborski policisti so si ogledali tudi prizorišča šestih požarov, katerih vzrok je bil v večini primerov nepravilna uporaba pirotehnike. Zaradi kršitev javnega reda in miru so mariborski policisti morali posredovati 22-krat. Tri kršitelje so pridržali zaradi nevarnosti nadaljevanja oz. ponovitve prekrška.

Gorenjski policisti so med vikendom obravnavali tudi večje število prijav kršitev javnega reda. Največ jih je bilo povezanih z rabo pirotehnike na javnih krajih. Večinoma je šlo za motečo, pretirano in nepravilno rabo petard in raket, ki se v treh primerih ni zaključila samo s pokom, ampak tudi z gmotno škodo.

Ponoči precej dela tudi za gasilce

Prehod iz starega v novo leto je gasilcem prinesel kar nekaj dela. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je nekajkrat zagorelo v zabojnikih za komunalne odpadke, gorelo pa je tudi na prostem, predvsem živa meja. Zaradi poškodbe s pirotehničnimi sredstvi so eno osebo prepeljali v bolnišnico, ogenj je zajel tudi nekaj gospodarskih objektov.

Nesreča s pirotehničnimi sredstvi se je ob polnoči zgodila v Ojstriški vasi v občini Tabor. Poškodovano osebo je na kraju nesreče oskrbel zdravnik, reševalci pa so jo prepeljali v celjsko bolnišnico.

Ljubljanski gasilci so posredovali v štirih intervencijah, predvsem zaradi požarov pirotehničnih sredstev v komunalnih zabojnikih.

Zagorelo več zabojnikov s komunalnimi odpadki

Število požarov na prostem pa se je po podatkih uprave za zaščito in reševanje povečalo po polnoči, ko so številni proslavili prihod novega leta s pirotehniko. V občinah Celje, Makole in Starše je zagorelo nekaj metrov žive meje. Ciprese so zagorele tudi v občini Trbovlje in na Ptuju. Suha trava v bližini stanovanjskih objektov pa je na površini okoli 120 kvadratnih metrov zagorela v Zgornjih Pirničah v Medvodah. V Luciji v občini Piran je zagorela palma, a so manjši požar pogasili mimoidoči še pred prihodom gasilcev.

Ponoči je zagorelo tudi več zabojnikov s komunalnimi odpadki, ki so jih gasilci uspešno pogasili. V Novi Gorici se je z dveh gorečih zabojnikov ogenj razširil tudi na osebno vozilo, parkirano v bližini.