74-letni Walter Macfarlane in 72-letni Alan Robinson sta prijatelja že več kot 60 let. Spoprijateljila sta se že v osnovni šoli, nato sta kot srednješolca skupaj trenirala nogomet, prijatelja pa sta ostala tudi kasneje. Njuni otroci so se šolali na isti osnovni šoli, obe družini pa pogosto skupaj dopustujeta.

Walter, ki je bil rojen leta 1943 v Honoluluju, v turbolentnem času, ko so se Havaji pobirali po napadu na Pearl Harbour, ni nikoli poznal svojega očeta. Njegova mati ga je zaradi težkih razmer nameravala dati v posvojitev, a so njeni starši temu nasprotovali in so Walterja vzeli k sebi, kjer je odraščal. Petnajst mesecev po Walterjevem rojstvu se je rodil Alan, ki je bil takoj po rojstvu posvojen in ni nikoli poznal svojih bioloških staršev. »Odraščal sem pri čudovitih starših. Šele ko sem sam postal oče in v obrazce nisem mogel vnesti podatkov o zdravstveni zgodovini prednikov, me je začelo zanimati, kdo so moji biološki starši,« pravi Alan.

DNK analiza je razkrila, da sta brata

Walter in Alan sta bila kot otroka skoraj soseda, obiskovala pa sta isto osnovno šolo kot nekaj desetletij kasneje Barack Obama. Po študiju in Vietnamu sta se oba vrnila v Honolulu, kjer sta si ustvarila družini. O tem, kako blizu sta si bili njuni družini, priča podatek, da je Walterjeva hči Alana klicala kar »stric« – seveda se ji ni niti sanjalo, da je očetov prijatelj tudi v resnici njen stric.

Ločeno sta oba že dlje časa iskala podatke o svojih prednikih. Da sta brata, sta izvedela po naključju. Alan je že pred nekaj leti kot rojstnodnevno darilo prejel dva DNK testa različnih podjetij, ki se ukvarjata z DNK analizami in iskanjem sorodnikov. Zadevi ni posvečal velike pozornosti, dokler ni lani tudi Walter v upanju po najdbi biološkega očeta vzorca svoje sline poslal istima podjetjema. »Test je pokazal, da imam najmočnejšo sorodstveno povezavo z nekom, ki je že v njihovi bazi in uporablja ime Robi737,« je za CNN razložil Walter, ki je domneval, da gre za polbrata po očetovi strani. »Kasneje sem opazila, da je njuno ujemanje kromosoma X, ki se prenaša samo prek matere, identično. Naenkrat me je zadelo, da imata oče in ta človek isto mater,« je trenutek opisala Walterjeva hči.

Spoznanju, da je Robi737 očetov prijatelj Alan, je sledil čustven odziv vseh vpletenih. »Običajno ne jočem, toda takrat so me povsem zalile solze,« je dejal Alan. Prijatelja iz otroštva, ki pravita, da ju žalosti, da nista prej vedela, da sta brata, sta sedaj še bolj povezana: skoraj vsak dan gresta skupaj na kosilo, za prihodnost pa načrtujeta še več druženja.