»Povsem se bom osredotočil na delo v vladi,« je danes v Moskvi dejal Mutko, ki opravlja tudi funkcijo namestnika ruskega premiera. A Mutko je že dolgo tudi osrednja tarča Mednarodnega olimpijskega komiteja zaradi afere v zvezi z državno organiziranim sistemom dopinga in prikrivanja dopinških vzorcev v Rusiji. V središču pozornosti je obdobje olimpijskih iger v Sočiju 2014, ko je bil Mutko tudi ruski minister za šport. Mok mu je zato pred časom že izrekel doživljenjski suspenz.

Že v ponedeljek je Mutko na zasedanju izvršnega odbora ruske nogometne zveze vsaj začasno odstopil tudi s predsedniškega mesta v krovni ruski nogometni organizaciji. Tam se je odločil za šestmesečno zamrznitev statusa, njegove funkcije pa je prevzel Aleksander Alajev.

»Vložil bom pritožbo na Cas. Zaradi tega bi lahko trpelo moje delo v zvezi, zato sem se zaprosil, da za šest mesecev moj status zamrznejo,« je po zasedanju izvršnega odbora dejal Mutko. Napovedana pritožba na razsodišče Cas se nanaša na odločitev Moka, da ne sme sodelovati na igrah v Pjongčangu oziroma biti član delegacije funkcionarjev iz Rusije. "Dokler mi bo predsednik zaupal in dokler se organizacijski komite ne odloči drugače, bom še vodil odbor za SP 2018,« je še v ponedeljek dejal Mutko in še enkrat poudaril: »Nisem odstopil, še vedno imam aktiven mandat.«

Podobno, kot s ponedeljkovo odločitvijo, se je tudi o današnjem koraku Mutka ugibalo v medijih, razlika je v tem, da je bila ponedeljkova poteza tudi datumsko napovedana, današnji odstop pa je sledil zelo hitro glede na funkcionarjeve ponedeljkove izjave.