Marsikomu se misli že vrtijo okoli silvestrske večerje. Na ta predvečer ne zares najdaljše noči v letu je pogosto v navadi hladen jedilnik, na katerega nekateri še danes obvezno uvrstijo tatarski biftek, nekdanjo absolutno zvezdo silvestrovanj. Nič slabše pa se ne odreže bakalar, beneška ribja specialiteta, ki ima svoje številne različice vzdolž jadranske obale. Zanimivo, da gre za jed iz severne ribe, kakršnih v našem morju sploh ni, a so jih že v starih časih posušene s severa uvažali tudi v naše kraje. Gre za preprost namaz, ki si ga iz kuhane sušene polenovke lahko pripravimo tudi doma. Največkrat ga postrežemo kot namaz za popečene kruhke, na mizi pa se lahko znajde še v številnih drugih kombinacijah. Zelo zanimivi in nadvse okusni so črni ravioli, narejeni iz testa z dodatkom črnila sipe, polnjeni z belim bakalarjem. Oblijemo jih lahko z nekoliko pikantnim paradižnikovim ragujem oziroma arabiato. Italijani, nesporni mojstri kuhinje, ki hrano jemljejo še veliko resneje kot pri nas, iz bakalarja in krompirja oblikujejo tudi kroglice, ki jih panirajo in cvrejo ter strežejo kakor polpete. Morda ideja za topel silvestrski prigrizek…