V ponedeljek so gorenjski policisti obravnavali dve nesreči na smučišču s telesnimi poškodbami. Opoldan je na Starem vrhu smučarka zaradi prehitrega smučanja med zavijanjem zapeljala z urejenega dela smučišča in padla ter se po prvih podatkih policije lažje poškodovala. Popoldan pa se je v snežnem parku na Voglu med izvajanjem skoka poškodoval deskar. V zdravniško oskrbo so ga z Vogla odpeljali s helikopterjem.

Po ugotovitvah policistov sta za nesreči smučarja odgovorna sama.

Hoja le ob robu smučišča

Policija vse obiskovalce smučišč opominja na odgovorno ravnanje. Hitrost in način smučanja je treba prilagoditi svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram, izpostavljajo na policiji. Opominjajo, da je treba biti posebej pozoren na otroke in smučarje ali deskarje začetnike.

Poudarjajo še, da je treba smučati le na označenih in urejenih smučarskih progah. »Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča,« še dodajajo.

Čelada priporočljiva tudi za odrasle

Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, a je njena uporaba priporočljiva tudi za odrasle.

Smučanje pod vplivom alkohola ali mamil je skrajno neodgovorno in nevarno za lastno življenje in življenje drugih na smučišču, poudarjajo na policiji. Vse obiskovalce belih strmin opominjajo tudi, naj pazijo na svojo smučarsko opremo in je ne odlagajo tako, da bi ostala brez nadzora, ter na druge vredne predmete, ki jih imajo s sabo.