Večina (78 odstotkov) nevarnih datotek spada v skupno kategorijo zlonamerne programske opreme. Virusi, katerih prisotnost se je zaradi kompleksnega razvoja in majhne učinkovitosti pred nekaj leti precej zmanjšala, še vedno povzročijo 14 odstotkov vseh zaznav, so prek agencije Pristop sporočili iz družbe Kaspersky Lab.

Preostanek predstavljajo oglaševalski programi, ki niso privzeto zlonamerni, vendar lahko v mnogih primerih povzročijo razkritje zasebnih informacij in druga tveganja. Zaščita pred tovrstnimi grožnjami je zato nujna za boljšo uporabniško izkušnjo, opozarjajo.

Omenjenim oglaševalskim programom je bilo po ugotovitvah družbe lani izpostavljenih 22 odstotkov računalnikov.

Močna rast napadov z izsiljevalskimi virusi se bo po ocenah vodje raziskovalne skupine za preprečevanje napadov Vjačeslava Zakorževskega nadaljevala tudi v prihodnje, saj je v ozadju »velikanski kriminalni ekosistem, ki dnevno ustvari več sto primerkov tega tipa grožnje«.

Rast števila zaznav sicer družba pripisuje tudi nenehnim izboljšavam varnostnih tehnologij, saj vsaka posodobitev prispeva k boljši identifikaciji zlonamerne programske opreme.