Slovenska moška alpska smučarska reprezentanca ni izkoristila lepe priložnosti, da bi na božične praznike pripotovala z lepo rezultatsko popotnico. Slalomska proga v Madonni di Campiglio je omogočala višjim startnim številkam, ki jih vztrajno nosita Štefan Hadalin in Žan Kranjec, preboj med najboljše, a Slovenca tega nista izkoristila in odstopila na prvi progi. Na klasiki pod žarometi je peto zmago v tej sezoni dosegel Avstrijec Marcel Hirscher, ki je znova prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Oster odziv Berganta

Štefan Hadalin je potrdil, da je zelo hiter, in je imel s startno številko 47 devetnajsti najhitrejši zadnji vmesni čas. Ob prvi napaki se je uspešno rešil, ob drugi ne več. Rezultatska ničla pomeni, da bo tudi prihodnje leto nosil visoko startno številko, prvič 4. januarja na Sljemenu nad Zagrebom. Žan Kranjec je s številko 65 odstopil po drugem vmesnem času, ki ni obetal uvrstitve med najboljšo trideseterico.

»Res smo imeli lepo priložnost in jo zapravili. Včerajšnji odstop bo draga šola za Hadalina, iz katere se bo moral čim več naučiti. Štefan je naredil manjšo napako pri dvojni vertikali in se iz nje odlično rešil. Očitno je ocenil, da je bila napaka hujša, zato je v nadaljevanju ubral preveč neposredno linijo, s katero ni mogel pravilno izpeljati proge. Tolažba, da je bil hiter do odstopa, je jalova. Vselej je treba progo izpeljati pametno in se držati dogovorov, saj brezglavo smučanje ne prinaša uspehov,« je bil oster glavni moški trener v slovenski moški reprezentanci Klemen Bergant, ki je za Kranjca dejal, da od starta ni imel ustrezne hitrosti. Pohvalil je pripravo proge, ki je omogočila višjim številkam preboj naprej, a opomnil, da je bila lani proga še bolje pripravljena.

Hirscher najbolj presenečen doslej

Težko si je zamisliti bolj izenačeno tekmo, kot so jo sinoči uprizorili najboljši alpski smučarji na svetu. Napadu Švicarja Daniela Yula je bil za dve stotinki kos Henrik Kristoffersen, dvakratni zmagovalec Madonne di Campiglio. Nov švicarski napad je obrodil sadove, ko je Luca Ärni za stotinko ugnal Norvežana ter si prvič v karieri zagotovil uvrstitev na zmagovalne stopničke. Da je bilo razburljivo do zadnje stotinke, je poskrbel Marcel Hirscher. Avstrijec je vodil po prvi progi, v drugo še bolj napadel, imel daleč najboljše vmesne čase, nato pa storil veliko napako, po kateri se je obdržal na stezi zgolj zaradi sijajne pripravljenosti. Najboljši smučar na svetu je izgubil hitrost, se boril do cilja in ugnal Ärnija za štiri stotinke. Na velemojstrski način je dosegel svojo 49. zmago v svetovnem pokalu, drugo v Madonni di Campiglio, ki pa je bila vseeno manj spektakularna kot prva, ko ga je med smučanjem za las zgrešil brezpilotnik.

»To je bila najbolj presenetljiva zmaga v moji karieri. Ne morem verjeti, da sem sploh ostal na smučeh, kaj šele zmagal. Po avgustovskem zlomu noge mi gre vse po načrtih. Doživljam najlepše trenutke športne poti. Veselim se božiča in druženja z družino,« je priznal Marcel Hirscher, ki ga od Alberta Tombe loči le še ena zmaga svetovnega pokala. »V čast mi bo, če bom kdaj ujel legendo, kot je Tomba la Bomba,« odgovarja šestkratni skupni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala. Njegov največji tekmec Kristoffersen se je včeraj šestič v tej sezoni uvrstil na zmagovalne stopničke, a zmage še ni dosegel. Da včeraj v Madonni di Campiglio ni bil slovenski dan, je poskrbel Aleksander Horošilov. Rus, ki ga vodi slovenska stroka, je bil po prvi progi drugi, na drugi pa povozil količek in odstopil.

Slovensko alpsko smučarsko reprezentanco v tehničnih disciplinah čaka božični počitek in trening za januarske tekme svetovnega pokala, ki si bodo sledile v Zagrebu, Adelbodnu, Wengnu, Kitzbühlu, Schladmingu, na začetku februarja pa še v Garmisch-Partenkirchnu. Moški se bodo v hitrih disciplinah 28. in 29. decembra pomerili v Bormiu, kjer se bo končala italijanska turneja.