»Tekma bo izjemna, ni besed, ki bi opisale el clasico. Je povsem drugačna tekma, najpomembnejša na svetu. Nujno moramo zmagati zaradi situacije, v kateri smo se znašli, če želimo ohraniti možnosti za osvojitev naslova prvakov la lige. V tekmo bomo vstopili v dobri formi, zatem ko smo osvojili klubsko svetovno prvenstvo, kar je vedno dobro za samozavest ekipe. Imamo veliko željo, ta teden smo garali, zato upam, da bomo osvojili tri točke, ki nam bi omogočile, da ohranimo stik z ekipami pred nami,« je za Marco dejal kapetan Sergio Ramos.

Barcelona ima na lestvici španske prve lige 11 točk prednosti pred sobotno tekmo, Madridčani pa so sicer ob tem odigrali tekmo manj in trenutno zasedajo četrto mesto. Na tretjem mestu je Valencia, na drugem pa Oblakov Atletico Madrid. V primeru poraza bi bila prednost Kataloncev že res težko ulovljiva.

Športni strokovnjaki se sicer strinjajo, da sta obe ekipi trenutno v zelo dobri formi. Barcelona je po visokem porazu proti Realu v španskem superpokalu na začetku sezone nanizala 24 tekem brez poraza in je za povrh v ligi prvakov osvojila prvo mesto v skupini (v osmini finala bo igrala s Chelseajem). Po odhodu Neymarja v PSG je trener Ernesto Valverde zgradil bolj obrambno zanesljivo formacijo, v napadu pa se ob razpoloženem Messiju ne čuti primanjkljaja, manjšo krizo je glede na zadnje tekme prebrodil tudi Luis Suarez. Posebej pomemben člen je v letošnji sezoni zelo zanesljiv nemški vratar Marc-Andre ter Stegen.

Sredina belega baleta naj bi bila kljub temu prednost na srečanju, raven svoje igre sta namreč dvignila predvsem Toni Kroos in Luka Modrić. Zagotovo pa bo veliko odvisno tudi od dnevne forme letos nezanesljive napadalne naveze Karim Benzema-Cristiano Ronaldo. Portugalec je imel v zadnjem času nekaj težav z mečno mišico, a že znova trenira s prvo ekipo. Prevladujoči konsenz se tako nagiba na stran Barcelone, vendar tekmo vseh tekem seveda ne bo odločila dosedanja statistika.

Da bo tekma za gledalce pred malimi zasloni še bolj zanimiva, bosta za obe glavni imeni ekip Argentinca Lionela Messija in Portugalca Ronalda rezervirani kameri, ki bosta spremljali samo njuno igro. Podobno bosta pod drobnogledom še trenerja Zinedine Zidane in Ernesto Valverde.

»V želji, da bi televizijski gledalci doživeli tekmo, kot da sedijo na tribuni, bo stadion Santiago Bernabeu opremljen z virtualno kamero s 360-stopinjsko tehnologijo, kar je novost za prenose tekem la lige,« so sporočil predstavniki tekmovanja.

Real Madrid : Barcelona, statistika