Prvi mož Gorenja Franjo Bobinac je danes zavrnil očitke o fiktivnih pogodbah, pranju denarja in zavajanju nadzornega sveta v povezavi s sponzoriranjem ruskega nogometnega kluba Torpedo v sezoni 2014/2015. Poudaril je, da so v celoti neresnični in ustvarjajo zavajajoč vtis o nepreglednem in vprašljivem poslovanju Skupine Gorenje.

Na spletni strani Ljubljanske borze je vodstvo velenjske družbe pojasnilo, da ima Gorenje dolgoletno tradicijo pri podpiranju športnih dejavnosti, nogomet pa je v Rusiji šport številka ena. Da bi povečali prepoznavnost blagovne znamke v državah, nastalih iz Sovjetske zveze, so se v družbi odločili za sponzorstvo ruskih nogometnih klubov. Tako so oktobra 2014 začeli sponzorirati moskovski Torpedo, ki se je takrat vrnil v prvo ligo. Vrednost posla je znašala 1,54 milijona evrov. Pred tem so sponzorirali nogometni klub Anzhi Makhachkala, zatem pa Spartak.

Eden od očitkov, ki je v anonimnem pismu letel na Gorenje, je bil, da so bili stroški knjiženi različno od vsebine pogodbe. A kot so poudarili v Gorenju, je bil strošek knjižen kot sponzorstvo, ne pa kot nakup računalniške opreme. S pogodbo dogovorjene obveznosti so bile v celoti izpolnjene, izvedbo pa je mogoče preveriti tudi na Russia Premier League TV (Naš futbol TV), ki prenaša vse nogometne tekme prve lige, so dodali v Gorenju.

Marketinške aktivnosti

Očitek Gorenju je bil tudi, da sponzorstvo ni bilo predstavljeno revizijski komisiji nadzornega sveta. Takšno ravnanje so v Gorenju utemeljili s tem, da je sponzorstvo do vključno leta 2014 potekalo v okviru marketinških aktivnosti na ruskem trgu. Spomladi 2015 pa so v Gorenju organizirali oddelek korporativnega marketinga, ki je združeval področje sponzorstev in tržnega komuniciranja. Od takrat so vsa sponzorstva obravnavana centralno. Da revizijska komisija ni bila seznanjena s sponzorstvom Torpeda iz leta 2014, je po pojasnilih Gorenja vzrok le v organizacijski spremembi, ki se je zgodila v letu 2015, saj strokovne službe na področju sponzorstev, ki so pripravile poročilo za sejo revizijske komisije, podatkov iz obdobja pred letom 2015 niso imele.

Letošnji dobiček ogrožen

Kot je danes poudaril Bobinac, je letošnji dobiček ogrožen, med razlogi za slabše poslovanje pa navedel višje stroške materiala in surovin. Razen višjih cen vhodnih materialov bo na dobičkonosnost tega leta vplivala še ureditev plačnih nesorazmerij na Češkem in v Srbiji, kjer ima Gorenje tovarne. Poročali smo že, da je poleti v srbskem Valjevu izbruhnila spontana stavka zaposlenih.

Po umiku japonskega Panasonica so v Gorenju nedavno začeli iskati strateškega partnerja. Po Bobinčevi oceni bi ga lahko našli do tretjega četrtletja prihodnjega leta. Na zahtevo petodstotnega delničarja, nizozemske družbe Home Products Europe, pa bo prihodnji mesec izredna skupščina, na kateri bodo odločali o predčasnem odpoklicu Marka Voljča in Uroša Slavinca iz nadzornega sveta. Mandat bi jima sicer potekel štiri mesece pozneje. Zamenjavo Voljča in Slavinca bi moralo podpreti 75 odstotkov na skupščini navzočih delničarjev, kar se po oceni Bobinca ne bo zgodilo.