Napada je obtožen 28-letni Sergej W. rusko-nemškega porekla, ki so ga deset dni po napadu prijeli blizu mesta Tübingen. Kot so ugotovili, je moški, ki je bival v istem hotelu kot člani kluba pred tekmo, na dan napada kupil 15.000 opcij na paket delnic kluba v vrednosti 78.000 evrov. Po poročanju časnika Bild je upal, da bo zaslužil do 3,9 milijona evrov, če bi vrednost delnic padla.

V napadu na avtobus s tremi eksplozivnimi telesi, ki je bil z ekipo na poti na tekmo četrtfinala lige prvakov v Dortmundu med Borussio in Monacom, sta bili 11. aprila ranjeni dve osebi – nogometaš Marc Bartra in policist, ki je na motorju spremljal avtobus. Tekma je bila nato preložena na naslednji dan.

Tožilstvo obtoženca v 28 točkah bremeni poskusa umora, sprožitve eksploziva in povzročitve hude telesne poškodbe. Grozi mu dosmrtna ječa, čeprav v Nemčiji po 15 letih ponavadi odobrijo pogojni izpust, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Koristoljubje, kovinski delci in zavajanje

Sergej W. bi opcije lahko prodal do 17. junija po vnaprej določeni ceni in v primeru velikega padca vrednosti delnic bi mastno zaslužil. Če bi bili nogometaši v napadu hudo ranjeni ali celo ubiti, bi vrednost delnic znatno padla, je navedlo tožilstvo. Po napadu je sicer padla za 5,5 odstotka.

Osumljenec je posojilo za nakup opcij vzel 3. aprila in jih nato kupil preko spleta iz hotela L'Arrivee, kjer so kasneje bivali tudi nogometaši. Sobo v hotelu je rezerviral sredi marca, in sicer od 9. do 13. aprila in od 16. do 20. aprila. V teh dveh terminih je imela Borussia na sporedu obračuna z Monacom, čeprav takrat še ni bilo jasno, kdaj bo tekma potekala v Dortmundu.

Eksplozivne naprave, napolnjene s kovinskimi delci, so bile po navedbah tožilstva skrite v živi meji ob avtobusu, dve pri tleh, ena pa v višini približno enega metra. Osumljenec jih je sprožil daljinsko; nekaj kovinskih delcev so našli tudi do 250 metrov stran.

Na kraju so našli papir, na katerem so odgovornost za napad prevzeli islamski skrajneži. Poznavalci so sicer izrazili dvom v avtentičnost sporočila. Zaradi povezav z islamisti so pridržali nekega Iračana, vendar so preiskovalci nato ugotovili, da ni bil vpleten v napad.