Ministrica za zdravstvo Milojka Kolar Celarc je na včerajšnji novinarski konferenci dejala, da je predlog zakona o zdravstvenem zavarovanju poslala koaliciji in da je usklajen z ministrstvom za finance. A očitno nič od tega ne drži.

»Cel dan smo mrzlično, a neuspešno iskali ta zakon,« je včeraj pozno popoldne dejala poslanka SD Bojana Muršič. »Poti komuniciranja so jasne, dokumente dobivamo prek poslanske skupine SMC in do zapletov ne prihaja, razen pri ministrici za zdravje,« je povedal poslanec DeSUS in predsednik državnozborskega odbora za zdravstvo Tomaž Gantar, največji kritik zdravstvene ministrice znotraj koalicije. »Že večkrat je novinarjem rekla, da nam je nekaj poslala, mi pa tega nismo dobili,« je dejal.

Levica: Dajatev je regresivna

Predloga niso dobili niti poslanci SMC, vendar Branko Zorman meni, da to ni tako velika težava kot to, da »je ministrica govorila o predlogu, ki ni medresorsko usklajen ter ga nista obravnavala koalicijski vrh in vlada«. Sprašuje se, kaj je ministrico vodilo, da je, in to ne prvič, »izvedla tak manever«. »Ministrstvo je naredilo zmedo in škoduje zakonu, ki morda prav zaradi tega ne bo sprejet v tem mandatu,« pravi poslanec SMC in podpredsednik odbora za zdravstvo.

Zorman je dodal, da je vsebina zakona dobra, Bojana Muršič in Tomaž Gantar pa nista želela komentirati tega, kar je ministrica povedala na novinarski konferenci. »Ta predlog ima verjetno več kot 400 členov, želimo ga podrobno prebrati,« je povedal Gantar. Ministrica je navedla, da bo namesto sedanjega dopolnilnega zavarovanja uvedena nova dajatev, za katero bi iz neto prihodkov plačevali med 20 in 35 evri, medtem ko so prejšnji predlogi napovedovali mnogo večji razpon. »Nesmiselno je govoriti o tem, koliko bomo plačevali, če ne vemo, kakšne pravice dobimo za to,« je še navedel Gantar.

Vsebina predloga je zelo razjezila opozicijsko Levico. »Predlagana dajatev je absolutno nepravična, breme prelaga na prebivalce s povprečnimi in podpovprečnimi dohodki, namesto da bi zajela prejemnike najvišjih dohodkov,« so zapisali. Opozorili so, da je predlagano razmerje med zneski dajatve nekajkrat manjše od razmerja med najnižjimi in najvišjimi plačami v državi. »Dajatev je regresivna,« so ocenili.

Iz istih razlogov se je včeraj kritično odzval sindikalist Branimir Štrukelj. »Do zdaj smo ta predlog zakona podpirali ravno zato, ker je napovedoval pravičnejšo razdelitev bremena,« je dejal. »Če drži ta lestvica, bomo o podpori ponovno razmislili.« kk