Le tri tedne po objavi razpisa so na Mestni občini Ljubljana izbrali izvajalca, ki bo uredil plažo ob Savi. Po pogajanjih je najnižjo ponudbo dal Hidrotehnik, ki je pripravljen dela opraviti za 204.295 evrov. Na razpis sta se prijavila tudi družba Lavaco in KPL, ki sta bila že v fazi oddaje ponudbe precej dražja. Posebno KPL, ki je oddal ponudbo v višini 464.000 evrov in jo je pozneje v prvem krogu pogajanj zmanjšal za več kot polovico, na dobrih 222 tisočakov. Takrat je bilo celo videti, da bo KPL dobil tudi ta posel, a je nato v drugem krogu Hidrotehnik še toliko spustil ponudbo, da se mu preostala dva ponudnika nista več približala.

Občina mora zdaj s Hidrotehnikom le še podpisati pogodbo, zato bi ta lahko v začetku prihodnjega leta že začel urejati prvo naravno plažo v Ljubljani. Ker območje leži na še posebno občutljivem in zaščitenem območju Nature 2000, kjer so dovoljeni posegi zelo omejeni, bo to precej zadržan, lahko bi rekli ekološki projekt, ki predvideva sanacijo brežine reke, ureditev dostopa do vode in postavitev ležalnih ploščadi za sončenje. »Za sanacijo brežine in dostopne poti do vode je predvidena kranjska stena (rešetkasta kompozicija iz lesa in kamenja, op. a.), izdelana iz borovega lesa. Trajnejši in obstojnejši materiali za ureditev niso dovoljeni. Prav tako niso dovoljeni nikakršni posegi v pas tik ob vodi, zato smo predvideli betonske 'prefabrikate' v velikosti dva krat dva metra, ki bodo služili kot ploščadi za sončenje,« so pred časom povedali na ljubljanski občini.

Da bo plaža lepša, bodo pred kopalno sezono navozili še nekaj savskega proda. Na plaži ne bo gostinske ponudbe, prav tako ne bo nobenih reševalcev iz vode, saj bo kopanje tam na lastno odgovornost. Zadnji monitoringi kakovosti vode so pokazali, da je ta na Savi precej čistejša kot na Špici, kjer so očitno kronične težave s preseženimi koncentracijami bakterij. Ni pa niti na Savi situacija idealna. Letošnji junijski in septembrski vzorci vode so bili namreč mikrobiološko neustrezni in niso izpolnjevali kriterijev uredbe o upravljanju kakovosti kopalnih voda, medtem ko sta bila avgustovska vzorca neoporečna. Pred enim letom so bili vsi vzorci primerni, tako mikrobiološko kot kemično.