Na Brdu pri Kranju so se igralci in prijatelji nogometa dobili na tradicionalnem gala novoletnem sprejemu Nogometne zveze Slovenije. Tam se je med drugim zglasil prvi slovenski predsednik Milan Kučan. Ta je zadnje čase bolj družaben kot običajno, saj se je prejšnji teden kot častni gost družil že na prireditvi Športnik leta. Sodeč po posnetkih z obeh prireditev se je Kučan v zadnjem tednu oglasil pri frizerju, kjer so mu uredili že nekoliko preveč sproščeno pričesko, kar smo omenili že zadnjič.

Rosviti Pesek gre od ljubezni na jok, Peter Poles bo končno rezbaril

Bolj redno si lase urejajo v slogu rokabilijev z briljantino počesani fantje iz zasedbe Rok'n'Band, ki so na ljubljanskem gradu s simboličnim akustičnim koncertom zaznamovali 20. obletnico svojega prvega albuma. Rojstni dan so z njimi praznovali slavni prijatelji, na primer Lado Bizovičar,Anika Horvat in upokojeni glasbeni urednik Dragan Bulič. Frontman zasedbe Rok Ferengja je v tem času pričakovano prevzel stike z mediji. Reviji Zvezde je povedal, da se je kot mlad fant gibal v slabi družbi, brez predanosti glasbi pa bi verjetno »končal v zaporu, postal alkoholik ali še kaj hujšega«. Kaj je lahko hujšega, Ferengja ne pojasni, so se pa s fanti iz Rok'n'Banda branili pred skušnjavami tako, da so tudi v časih največje priljubljenosti v zaodrju raje odigrali partijo taroka, kot da bi hodili na divje zabave v družbi deklet.

Tarok menda prav tako rada igrata voditeljica Odmevov Rosvita Pesek in njen soprog Mitja Ferenc, sicer izredni profesor zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani in član narodno-zabavne zasedbe Prifarski muzikanti, ki jo lahko večkrat vidimo na televizijskem programu nacionalke. Reviji Zarja ste se tokrat izpovedovala o svoji ljubezni, zaradi česar sta jokali tako Rosvita Pesek kot novinarka, a ju je na srečo ustavil »trezni« Ferenc in pogovor speljal v bolj »racionalne vode«. Izvedeli smo, da se Peskovi pogled v sobi, nabiti z ljudmi, še vedno najprej ustavi na soprogu in da sta se spoznala v devetdesetih, ko je snemala dokumentarni film o Nemcih na Kočevskem. Potrebovala je zgodovinarja za strokovno izjavo o zaplembah nemškega premoženja in najprimernejši se ji je zdel prav Ferenc. V naslednjih letih sta se občasno srečevala, zares pa sta se našla, ko je Rosvita gradila montažno hišo in se je bodoči mož slučajno pripeljal mimo gradbišča. Pri selitvi in čiščenju prostorov so ji pomagali takratni televizijski kolegi – Pavle Ravnohrib je sodeloval pri pospravljanju dnevne sobe, Nataša Pirc Musar pa je čistila kopalnico.

Javne osebnosti so ta teden sicer večinoma anketirali o prazničnih navadah – Damjan Murko je številnim revijam zaupal, da pri njih doma decembra vse diši po cimetu, Nina Osenar in Tjaša Železnik pravita, da sta skromni z darili, Gianni Rijavec po novoletno jelko hodi v gozd, Modrijani pa vsako leto hodijo k polnočnicam. O letu, ki se poslavlja, je za revijo Zvezde nekaj besed povedal še televizijski voditelj Peter Poles, ki se mu je uresničila »ena od največjih želja«, da si je doma postavil delavnico za rezbarjenje.

Strokovnjak za telesno govorico odsvetuje pitje na zabavah

V Novi so se o sreči, samozavesti in pasteh prazničnega decembra pogovarjali s trenerjem osebnostnega razvoja, svetovalcem za nastopanje in strokovnjakom za telesno govorico Edvardom Kadićem. Gospod ima v omenjeni reviji redno rubriko, v kateri ocenjuje govorico telesa na fotografijah znanih, sicer pa se na družbenih omrežjih včasih oglaša o »stricih iz ozadja« in sorodno perečih temah. Ustanovitelj »Zavoda za napredne študije Delta« in avtor knjige »Samozavest je seksi« nam v Novi tokrat svetuje, kako se decembra vesti na službenih zabavah. »Predvsem je treba paziti, kaj je zdrava mera, in pri tem vam zaupam dva pametna nasveta. Prvi je prava količina alkohola – torej točno en kozarček, drugi način pa je ta, da si naročimo kakšno pijačo, ki je ne maramo in to pijemo počasi,« pravi Kadić.

Nasveti se vam najbrž zdijo bolj malo uporabni, povsem nekoristni pa postanejo, ko se seznanite z napovedmi, ki so jih za prihajajoče obdobje pripravili astrologi, numerologi in jasnovidci. Astrološko karto so izdelali Iryini Osypenko in njenemu soprogu, podpredsedniku državnega zbora Matjažu Nemcu, ki jima je zaradi »kraljevske zvezde Regulus v vrhu desete hiše« menda usojen visok poslovni položaj. Za druge je prihodnost manj obetavna – v Zarji domači astrolog Stane Padežnik resda napoveduje, da bodo v letu 2018 cveteli posli in ljubezen, a britanski jasnovidec pravi, da bo bruhal Vezuv, svet pa zaznamoval velik »pretres z bitcoini«. Še na hujše razmere nas pripravljajo v Suzy – v prihodnjih letih sodeč po srednjeveškem jasnovidcu Nostradamusu prihaja »Antikrist«, hujši kot »Atila, Džingiskan, Napoleon in Hitler«. Ta bo poskrbel za veliko opustošenje po Evropi, »zaradi katerega se bodo prebivalci Evrope skrili v podzemne predore pred jedrsko grožnjo z neba, zaradi uničene zemlje in poljščin pa postali kanibali«. Nadlogi se morda kljub vsemu lahko izognemo – po besedah britanske interpretke srednjeveškega astrologa in jasnovidca je najhujša oseba na svetu rojena 16. decembra 1968. Za zdaj pravega najbrž še nismo našli – od trenutno slavnih so se na ta dan rodili ameriški prvoligaški nogometaš Darryll Lewis, avstralska golfistka Wendy Doolan in ameriški ekonomist Peter R. Orszag, ki piše knjige o izboljšanju socialne varnosti starostnikov.