V združenje Srebrna nit so se nedavno povezale gospe, ki so se s skrbjo za stare ukvarjale v okviru svojega poklica, veliko pa je med njimi takih, ki imajo izkušnjo bivanja svojca v domu starejših. Te izkušnje večinoma niso bile najboljše. »Ne želimo kritizirati slabih praks, ampak jih spremeniti in izpostavljati dobre prakse skrbi za starejše,« je povedala članica Biserka Marolt Meden. Pripravile so akcijski načrt dela v prihodnjem letu in pripombe na predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in ministrstvu za zdravje ponudile konstruktivno sodelovanje. »Pravilnikov, resolucij, zakonov, ki urejajo življenje starejših, je veliko, a se premika zelo počasi,« ugotavlja Marolt-Medenova.

Pozornost bodo namenili normativom v socialnih zavodih, nadzoru in prehrani. Kadrovski normativi zdravstvene nege v domovih za starejše niso slabi, a niso realizirani, je poudarila Darinka Klemenc. »Število domov se je povečalo, število osebja pa se zmanjšuje. Zelo skrbi tudi nižanje izobrazbene strukture zaposlenih v negi, ki pa morajo delati s stanovalci z vse zapletenejšo zdravstveno problematiko,« je opozorila. Vsaj v zasebnih domovih s koncesijo, ki poslujejo z dobičkom in kjer morajo stanovalci plačati več, bi morali zaposliti več kadra, menijo v združenju. Katarina Vidner Ferkov je opozorila, da se morajo stanovalci v domovih podrediti pravilom institucije, kar jih oropa osebnosti in dostojanstva. Njihove pravice so pogosto samo formalne, tudi pravica do pritožbe. Pri združenju želijo, da se podatki o nadzorih, ki jih pristojne službe opravljajo v domovih, javno objavijo, da se objavijo odkrite pomanjkljivosti in tudi, ali so bile odpravljene. Predlagajo uvedbo »civilnega« nadzora, ki bi ga izvajali uporabniki domov oziroma njihovi svojci in prostovoljci v domovih. Pomanjkljivost sedanjega nadzora je predvsem, da se osredotoča le na formalne zahteve, nihče pa ne preverja odnosa, ki ga imajo zaposleni do stanovalcev, je povedala Urška Telban. Veliko možnosti za izboljšavo je tudi v prehrani. »Tudi če ima stanovalec demenco, ima pravico, da pove, kake barve hrano želi jesti ta dan,« je povedala Andreja Širca Čampa.