Po podatkih statistikov je bilo v tretjem četrtletju zabeleženih skoraj 18 milijonov ur skupnega odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij. Pri tem se je celoten odhodni promet iz mobilnih omrežij v primerjavi s tretjim četrtletjem lani povečal za štiri odstotke, domači odhodni promet je bil večji za tri odhodke, odhodni mobilni promet v mednarodna omrežja pa za že omenjenih 30 odstotkov.

Prav tako se je po ukinitvi stroškov mobilnega gostovanja v EU povečalo število poslanih sporočil SMS in MMS gostujočih uporabnikov v omrežjih tujih operaterjev. Prvih so sicer vse skupaj našteli okoli 628 milijonov, kar je pet odstotkov več kot pred letom dni, drugih pa okoli 19 milijonov oz. 29 odstotkov več. Najvišjo rast je bilo opaziti pri poslovnih uporabnikih (za 27 oz. 35 odstotkov).

Letos dva odstotka več uporabnikov mobilnega omrežja kot lani

Konec tretjega četrtletja je bilo v Slovenji nekaj več kot 2,4 milijona uporabnikov mobilnega omrežja, kar je dva odstotka več kot konec septembra lani. Od teh je bila približno ena petina poslovnih uporabnikov, katerih število je v letu dni poraslo za šest odstotkov.

Konec letošnjega septembra se je v Sloveniji za dostop do interneta uporabljalo skoraj 600.000 širokopasovnih priključkov. Od teh je bilo 37 odstotkov priključkov xDSL, 31 odstotkov z optičnim dostopom, 30 odstotkov pa z dostopom prek kabelskega modema. Število priključkov z optičnim dostopom se je v zadnjem letu dni povečalo za 20 odstotkov.