Preteklost spora med Aljažem Bedenetom in Teniško zvezo Slovenije je pozabljena. Tako trdita tako Bedene kot Marko Umberger, predsednik Teniške zveze Slovenije. Nihče ne skriva, da je bila ločitev, ko se je Aljaž Bedene odločil tekmovati pod zastavo Velike Britanije, težka. Hkrati pred božično-novoletnimi prazniki vre teniški optimizem. Bedene bo s 1. januarjem znova tekmoval pod slovensko zastavo. S svojim znanjem, ki trenutno seže do 49. mesta na svetovni lestvici, bo Ljubljančan skušal slovenski tenis popeljati do lepše prihodnosti in priključitve k številnim uspešnim športnim panogam.

Spomnimo, da je Aljaž Bedene pred tremi leti zaprosil za državljanstvo Velike Britanije in ga kmalu tudi prejel. Britanci so si s prihodom Bedeneta obetali preboj v Davisovem pokalu in zapravili veliko denarja, da bi okrepitvi omogočili ekipni nastop pod novo zastavo. Toda Mednarodna teniška organizacija je bila neomajna. Velika Britanija je predlani sicer osvojila Davisov pokal, a brez Aljaža Bedeneta, ki nikoli v Davisovem pokalu ali na olimpijskih igrah ni zaigral pod zastavo Združenega kraljestva. Bedenetov odhod iz Slovenije je bil posledica slabih odnosov s teniško zvezo, ki ji je tudi tedaj predsedoval Marko Umberger.

Leta prizadevanj obrodila sadove

»Vsa leta smo si želeli, da bi se Aljaž vrnil v Slovenijo. Ko je izrazil željo po vrnitvi, smo storili vse, kar je bilo v naši moči, da mu to omogočimo. Prizadevamo si, da bomo uspešni. Uresničila se nam je velika želja. Prepričan sem, da imamo v Davisovem pokalu možnosti vidnega rezultata, čeprav nas že v prvem krogu čaka neugodna Poljska. Ob tej priložnosti bi se zahvalil otoški teniški zvezi, ki je sprejela Bedenetovo željo in ga brez težav spustila v naše okolje,« pravi Marko Umberger. »Kar je bilo, je bilo. Zanima nas le prihodnost in vsi skupaj verjamemo, da bo svetla,« odgovarja predsednik teniške zveze.

Aljaž Bedene pravi, da ne obžaluje niti dneva, ki ga je preživel v Veliki Britaniji. Priznal je, da je na odločitev o selitvi v Slovenijo vplivala soprogina želja. »Odkrito smo se pogovorili, kaj je dobro za slovenski tenis, in zakopali spore preteklosti. Prepričan sem, da bomo v Davisovem pokalu močna reprezentanca, ki se lahko uvrsti tudi v svetovno skupino. Drži pa, da nas bo proti Poljski čakalo težko delo,« pravi Aljaž Bedene, ki se je v drugem delu letošnjega leta ubadal s poškodbo skakalnega kolena, zaradi katerega je izpustil veliko turnirjev. »Zdaj sem zdrav. In to je pogoj za napredek. Verjamem, da bom lahko v športni poti še boljši kot 45. na svetovni lestvici, kar je doslej moja najvišja uvrstitev. Ne bom napovedoval uvrstitve med najboljših trideset, kot sem to storil v preteklosti,« odgovarja Bedene.

Cilj je uveljavitev pod slovensko zastavo

Ljubljančan bo v Sloveniji treniral do 27. decembra, ko bo odpotoval na turnir v Doho. Iz Katarja bo pot nadaljeval v Sydney in Melbourne, kjer bo nastopil na prvem letošnjem turnirju največje četverice. »Letošnje leto je bilo zaradi številnih poškodb specifično. Z vrnitvijo Novaka Đokovića in Andyja Murrayja bo drugim igralcem na voljo manj točk, saj sem prepričan, da bo predvsem Đoković še krojil teniški vrh,« pravi Ajaž Bedene.

Po besedah Marka Umbergerja bo Bedene pomagal pri popularizaciji slovenskega tenisa, teniška zveza pa je z njegovim prihodom pridobila igralca, s katerim bo v njeno blagajno priteklo več državnih sredstev od pristojnega ministrstva, fundacije za šport in olimpijskega komiteja. Umberger pravi, da si slovenski tenis ne sme več privoščiti, da v olimpijski reprezentanci ne bo teniškega igralca. Olimpijske igre so velik cilj Aljaža Bedeneta, ki bo imel do leta 2020 še veliko priložnosti, da se izkaže v starem dresu. »Dokazovanje v slovenskem dresu je gotovo dobra motivacija, ki me bo gnala k uresničitvi ciljev,« zaključuje Bedene.