Globlje pa bodo morali v žep seči vsi zaposleni in upokojenci, ki prejemajo več od povprečne plače - ta znaša 1.056 evrov neto. Po novem bodo plačevali 35 evrov mesečno, torej šest evrov več kot doslej. Pri tem bodo tisti, ki prejemajo evro več od povprečne plače, povsem izenačeni s premožnejšimi sodržavljani z dohodki 10.000 evrov na mesec in več.

Delavca z dobrim tisočakom mesečnih dohodkov in njegovega delodajalca, za katerega je 72 evrov več na leto drobiž, so na ministrstvu za zdravje posadili kar v isti razred. Od večje obremenitve premožnejših, ki so jo doslej napovedovali, je torej ostalo bore malo. Tudi samozavarovani, med katerimi gre nekaterim finančno zelo dobro, drugi pa so revni, pa bodo morali odšteti enak znesek ne glede na svoj materialni položaj - prispevek jih bo stal 20 evrov.

Kot je pojasnila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, so se o teh spremembah uskladili s finančnim ministrstvom, koalicijske stranke pa se bodo o njih še dogovarjale. Solidarnost je v zadnjem predlogu manjša, kot bi si sama želela, je priznala ministrica. »Če hočemo pripeljati zakon k življenju, so potrebni določeni kompromisi,« je pojasnila izid dolgotrajnih dogovarjanj s finančnim resorjem.

Spremenjeni zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju si lahko prenesete tukaj. Poglavje o doplačilih je na strani 179, člen 341.