Centralne banke utemeljujejo ohlapno denarno politiko predvsem s trdovratno nizko inflacijo, ki nikakor noče preseči dveh odstotkov na leto. A hkrati dopuščajo močno inflacijo oziroma rast vseh naložbenih kategorij. Delniški trgi so na rekordnih vrednostih in vrednotenja so ena najvišjih v več kot stoletni zgodovini. Donosi na obvezniških trgih so najnižji v znani zgodovini, ta ponekod sega v 18. stoletje. Nepremičnine so v primerjavi s povprečnimi plačami postale zelo drage. In ne nazadnje postaja alokacija kapitala vse bolj neučinkovita. Velika podjetja so tarča prevzemov ob negotovih sinergijah. Kriptovalute dosegajo parabolično rast. Ljudje hazardirajo, ne da bi vedeli, kaj sploh kupujejo. Delnice podjetij, ki v svoje ime dodajo besedo blockchain (na primer podjetje Riot Blockchain), v treh mesecih zrastejo desetkratno. Ali pa uvrstitev podjetja Longfin na borzo, njegova delnica je v samo nekaj dneh zrasla s 6 na 70 dolarjev, vrednost družbe pa presega 6,5 milijarde dolarjev, čeprav je v 2016 ustvarila 26 milijonov dolarjev prihodkov, konec junija pa je imela le 30 milijonov premoženja, se pravi toliko, kot kakšno srednje veliko slovensko družinsko podjetje, vrednotenje pa višje, kot so skupaj vredna vsa slovenska podjetja na ljubljanski borzi.

Evforija, ki trenutno vlada, je vseeno dobra za nekaj. Zdaj je primeren trenutek za prodajo naložb, ki jih je v normalnih razmerah težko ali skoraj nemogoče prodati. Poglejte samo nasedle nepremičninske projekte po Sloveniji. Skoraj serijsko stečajni upravitelji dobivajo kupce. Preudaren vlagatelj bo tudi po letih rasti nekoliko preuredil svoj portfelj in zmanjšal delež tveganih naložb, posebno če njegov naložbeni portfelj nima 10- ali večletnega časovnega horizonta. Vlagatelj mora biti posebno pozoren na sestavo portfelja. Če je posamezna naložba zaradi rasti v zadnjih letih močno povečala utež v portfelju, je danes primeren trenutek za uravnoteženje. S tem zmanjšamo izpostavljenost do posamezne naložbe in s tem tveganje.

Zaradi vsega povedanega vlagatelji leto 2018 vidijo kot podaljšek 2017. Tečaji naj bi po pričakovanjih vsaj v prvi polovici leta rasli. Vse je videti odlično. Prelepo. Zato naj svoj zadnji komentar v letu 2017 sklenem s slavnim izrekom najuspešnejšega vlagatelja v zgodovini Warrena Buffetta: »Bodite pohlepni takrat, ko so drugi boječi, in bodite boječi takrat, ko so drugi pohlepni.«