Slovenski založniki so nas tudi letos presenetili z izjemnimi novimi zgodbami, leposlovjem, priročniki in literaturo za otroke. Predstavljamo tri po našem izboru.

Verjemite v svoje otroke in oni bodo verjeli vase

»Temelj brezpogojne ljubezni je starševska sposobnost sprejemati otroka takšnega, kot je, saj tako ni odvisna od njegovega lepega vedenja ali uspešnosti na tem ali onem področju. Pomembno je, da otroci vedo, da jim starši stojijo ob strani in jih podpirajo, da se lahko v toplem objemu starševske ljubezni počutijo varne in sprejete. To jim sporočite s prijaznimi, nežnimi, sočutnimi besedami in dokažite z ljubeznivimi dejanji, tako da bodo začutili, da je vaša ljubezen trajna. Veselite se njihove družbe, spoštujte jih in cenite. Radi imejte svoje otroke zdaj, kajti kemični procesi v njihovih možganih in sistemi, ki se ob tem sprožijo, so ključnega pomena za njihovo prihodnost. Lahko bodo ljubili v miru, se prepustili svojemu notranjemu svetu, polnemu topline. Skratka, izkušnje, ki jih vaši otroci dobijo v odnosu s starši, odločilno vplivajo na njihovo sposobnost ljubiti samega sebe in druge,« je prijetno opozorila Ivana Šolc, avtorica knjige Mavrični zaklad, ki je izšla pri založbi Mladika in v založništvu Tržaškega tiska. Delo pa lepo zaokrožijo bogate ilustracije Marka Jordana.

Ta knjiga je pravljični uvod v mavrični svet čustev. Otroku lahko s čarobnimi ilustracijami in afirmacijami, ki so spretno vpletene v bogato vizualizacijsko zgodbo, pomaga, da postopoma odkriva neverjeten zaklad, ki se skriva v njem.

Schönwerthove pravljice – vabijo k branju, pripovedovanju in domišljijo spodbujajočemu poslušanju

Kaj bi rekli, če bi pravljice, ki jih poznate že od mladih nog, nenadoma dobile nove konce? Če bi namesto znanih junakov stopili novi liki – drugačni, a hkrati prijetno vznemirljivi?

Pravljice bavarskega zbiralca ljudskega izročila Franza Xaverja von Schönwertha, ki ga je Jacob Grimm opisal kot svojega edinega možnega naslednika, vabijo k branju, pripovedovanju in domišljijo spodbujajočemu poslušanju nenavadnih zgodb, ki pod površjem skrivajo bogato ljudsko modrost in globoke življenjske resnice ter razkrivajo popolnoma nov pravljični svet. Prvinski, vznemirljiv in izzivalen.

Bavarski zgodovinar Franz Xaver von Schönwerth je zbiral pravljice v približno istem času kot brata Grimm. V arhivu so ležale 150 let, ko jih je odkrila Erika Eichenseer in jih objavila v knjigi. Najditeljica zgodb poudarja, da niso namenjene samo otrokom. »Njihov glavni namen je pomagati mladim na poti v odraslost, jim pokazati nevarnosti in izzive, ki jih lahko premagajo s krepostjo, preudarnostjo in pogumom.«

Slovenski prevod, ki velja za enega prvih prevodov te zbirke v svetovnem merilu, so pri založbi Miš zaupali v ilustriranje mladi in prodorni ilustratorki Hani Stupica.

Drobna mojstrovina, ki bo morda komu rešila življenje

In kaj pomeni, da se počutiš resnično živega? Matt Haig je pri štiriindvajsetih zbolel za depresijo. Knjiga Zakaj je vredno živeti, ki je izšla pri založbi Učila, je Mattova odkrita izpoved, kako je prebrodil krizo, premagal najpogostejšo duševno bolezen, ki ga je skoraj pokončala, in se spet naučil živeti. Z občutkom in iz lastnih izkušenj nam sporoča, kako kar najbolje izkoristiti svoj čas na zemlji in zakaj je vredno živeti.

»Knjigo sem napisal, ker najbolj obrabljeni klišeji vendarle veljajo. Čas resnično celi rane. Na koncu predora je vendarle luč, čeprav je ne vidimo. Besede pa resnično lahko osvobajajo,« je zapisal mladi avtor.