Če je pred današnjim obračunom v Fibini ligi prvakov Olimpija še lahko upala na morebitni preboj v drugi del tekmovanja, je možnosti za to po porazu proti Banvitu v 9. krogu izjemno malo. Ljubljančanom je po katastrofalnem prvem polčasu v drugem zmanjkalo moči in kakovosti za preobrat, kar je pomenilo, da so doživeli šesti poraz v tem tretjekakovostnem evropskem tekmovanju, kjer je zdaj krajši premor. Zmaji bodo tekmo 10. kroga proti Bayreuthu igrali 10. januarja.

V taboru Olimpije so pred današnjim obračunom poudarjali, da se recept za presenečenje proti Banvitu skriva v hitri igri, češ da turškemu moštvu to ne ustreza, saj bolj teži k postavljeni igri pet na pet. A teorija je hitro padla v vodo, saj so od uvodnega sodnikovega meta po parketu Stožic leteli zgolj košarkarji trenerja Saša Filipovskega. Ta je skupaj z Gašperjem Vidmarjem ob predstavitvi dobil nekoliko glasnejši aplavz okoli 2000 gledalcev, nato pa je bil slovenski reprezentančni kapetan tisti, ki je potegnil voz svojega moštva.

V prvih šestih minutah je namreč dosegel osem od trinajstih točk Banvita, ki je brez pretiranih težav polnil koš Olimpije. Pri gostiteljih sta nekaj želje pokazala le Američana Devin Oliver in Jordan Morgan, ki sta bila do 18. minute celo edina strelca pri Ljubljančanih. Potem ko so nekajkrat zaostajali za 18 točk, so ravno v zadnjih dveh minutah pokazali nekoliko več življenja, kar se je nemudoma pokazalo tudi pri rezultatu. Minus 12 je bila namreč razlika, ki je igralcem trenerja Gašperja Okorna pred nadaljevanjem vlivala upanje na preobrat.

Da bi lahko tekma postala zanimivejša, so na začetku drugega polčasa začutili tudi gledalci, ki so sicer s sramežljivim pritiskom s tribun Olimpiji pomagali k bolj angažirani igri. Ljubljančani so postali agresivnejši v obrambi, s čimer so Banvit prisilili, da se ni mogel sprostiti. Ko jim je ob koncu tretje in na začetku četrte četrtine tudi zaradi dveh trojk Roka Badžima uspel delni izid 13:2, so naenkrat zaostajali le še za dve točki. Za popoln preobrat jim je ostalo dobrih pet minut in pol, v katerih pa so znova začeli delati napake v napadu, kar je Banvit znal kaznovati in predvsem po zaslugi Vidmarja tekmo odločil v svojo korist.

»Za nas je bila to izjemno pomembna tekma. Po zgodnjem vodstvu smo imeli težave z agresivno obrambo Olimpije, vendar nam jo je v napeti končnici le uspelo poraziti. Srečen sem, da mi je usoda lani namenila gostovanje v Domžalah, letos pa v Ljubljani. Lepo je priti domov in videti svoje najbližje. Dvanajst let sem delal pri Olimpiji, zato je bilo moje srce tokrat razpeto na vse strani. Kljub temu mi je uspelo ohraniti osredotočenost,« je po tekmi povedal trener Banvita Sašo Filipovski, ki je nato nekaj besed namenil Olimpiji. »Ne razumem, zakaj mora igrati v tako napornem ritmu. Ne poznam ozadja in se v to ne bi spuščal, a iz trenerskega vidika lahko povem, da je to absolutno preveč tekem. Vsa čast, da jim to uspeva.«

Drugi pari 9. kroga v skupini C, jutri ob 18.30: Rosa Radom – Estudiantes, ob 20.30: AEK – Venezia, Strasbourg – Bayreuth.