Vmesno poročilo v preiskavi nemškega urada za kartele kaže, da Facebook uporabo svojega družbenega omrežja pogojuje z dovoljenjem za neomejeno zbiranje podatkov, ki jih uporabniki ustvarijo z uporabo tretjih spletnih strani in storitev. Med spornimi sta Whatsapp in Instagram, ki sta v lasti Facebooka, pa tudi druge, manj očitno s Facebookom povezane spletne strani.

Po oceni nemškega urada za kartele številni uporabniki ne vedo, da jim Facebook »sledi« ob sprehajanju po spletnih straneh. Tako tudi ni mogoče sklepati, da uporabniki s tem soglašajo. »Uporabniki morajo imeti nadzor nad temi procesi, Facebook pa jim mora zagotoviti primerne možnosti za učinkovito omejevanje zbiranja podatkov,« navaja urad.

Podatki s spletnih strani Facebooku zagotavljajo izobilje informacij o uporabnikih, od česar ima finančne koristi, saj oglaševalcem lahko ponuja ciljno oglaševanje. Spletno družbeno omrežje, za katerim stoji istoimensko podjetje iz ameriške Silicijeve doline, ima v Nemčiji več kot 30 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V Facebooku so navedli, da se bodo na obtožbe odzvali, vendar pa da poročilo ne prikazuje točne slike. Zagotovili so, da niso dominantno podjetje ter da spoštujejo evropsko zakonodajo o zaščiti podatkov.

Nemški urad za kartele Facebooku sicer ne more naložiti kazni, ga pa lahko prisili v spremembe ali celo ukinitev nekaterih aktivnosti. Urad naj bi primer Facebooka zaključil do sredine prihodnjega leta. V ponedeljek je francoska agencija za zaščito podatkov Whatsappu že naložila, da mora pridobiti dovoljenje uporabnikov za prenos nekaterih informacij do Facebooka. Whatsapp ima en mesec časa za uresničitev odločbe.