Direktor mariborskega podjetja Mikro+polo Marko Podgornik je potrdil, da so policisti pri njih opravili kriminalistično preiskavo. »Prepričani smo o nedolžnosti, kar bomo na sodišču tudi dokazali. Drugih komentarjev ne dajemo,« je zapisal v odgovoru.

Mariborski kriminalisti so v dlje časa trajajoči preiskavi, ki jo je sprožila ena od bank, ugotovili, da je prišlo do stečaja z goljufijo. Osumljen je »lastnik in direktor«, ki je »v letu 2011 v celoti prenesel poslovanje prezadolžene gospodarske družbe na novoustanovljeno gospodarsko družbo«, pri čemer se je izognil poplačilu dolgov do »poslovne banke, ki je bila s tem oškodovana za 6,7 milijona evrov«.

Neuspešni gradbeni projekti

Podjetje Mikro+polo je pred skoraj 30 leti ustanovil Markov stric Vojko Podgornik in v dvajsetih letih je, kot piše na njihovi spletni strani, postal največji slovenski dobavitelj laboratorijske opreme. Samo med letoma 2003 in 2011 so mu slovenske javne zdravstvene ustanove plačale več kot 42 milijonov evrov. V času krize je podjetje investiralo v gradnjo naselja Škrjančevo v Domžalah ter pri tem nasedlo. V istem času se je Vojku Podgorniku podobno zgodilo še pri dveh gradbenih projektih. Podjetje Poloplus je gradilo stanovanja v Miklavžu na Dravskem polju, pri obnovi kranjskogorskega hotela Suite Hotel Klass pa se je opeklo podjetje Klass invest. Leta 2014 je Nova kreditna banka Maribor v stečaj poslala Mikro+polo ter Poloplus, leto pozneje pa je na zahtevo finančne uprave v stečaju pristal še Klass Invest.

Leta 2011, ko je bil direktor ter lastnik podjetja Mikro+polo Marko Podgornik, je družina Podgornik ustanovila novo podjetje, mu kmalu dala isto ime ter prodajo laboratorijske opreme nadaljevala z njim. Stari Mikro+polo so preimenovali v Vse za laboratorij, njegov lastnik je postalo podjetje Poloplus, lastnik tega pa je postal prav Vse za laboratorij. Poleg tega sta bili podjetji, ki sta bili lastnika drug drugega, brez direktorjev. V stečaju Vse za laboratorij so upniki prijavili za 18 milijonov evrov terjatev, od tega 8 milijonov celovška banka BKS, ki je po neuradnih podatkih sprožila policijsko preiskavo, Družba za upravljanje terjatev bank pa nekaj več kot 4 milijone.

Novi Mikro+polo je v šestih letih od javnih zdravstvenih ustanov prejel skoraj 40 milijonov evrov, Podgornikovi pa v javnosti nastopajo, kot da sploh ne bi nikoli zamenjali podjetij. Pred mesecem dni so bralci Večera Mikro+polo zaradi dobrega odnosa do zaposlenih izglasovali za podravsko podjetje leta 2016.