Štiriindvajsetletni Škofjeločan se je Atleticu iz Madrida pridružil pred začetkom sezone 2014/15, ko je za 16 milijonov evrov podpisal šestletno pogodbo. S tem prestopom je postal peti najdražji vratar v zgodovini nogometa, najdražji Slovenec vseh časov ter najdražji vratar v zgodovini španske lige primera division.

Oblak je prvo lovoriko zamora, ki ima v Španiji posebno težo, prejel v sezoni 2015/16, ko je na 38 tekmah prejel le 18 zadetkov. Oblak je Marco znova prepričal tudi v sezoni 2016/17, ko je na 29 odigranih tekmah prejel 21 zadetkov.

Dobiti nagrado zamora ni mačji kašelj, kajti ni pomembno le najmanjše število prejetih zadetkov, temveč se vratarji ocenjujejo po indeksu oziroma koeficientu, torej razmerju med odigranimi tekmami in prejetimi zadetki. Da se lahko vratar poteguje za lovoriko, mora v eni sezoni odigrati vsaj 28 tekem, na vsaki tekmi pa mora na igrišču preživeti vsaj 60 minut.

Zvezdnik Barcelone Lionel Messi je na sinočnji slovesni podelitvi nagrad dobil kar dve priznanji, za najboljšega strelca in najboljšega igralca španskega nogometnega prvenstva. Argentincu so podelili nagrado, poimenovano po Rafaelu "Pichichiju" Morenu Aranzadiju, za sezono, v kateri je zabil 37 golov na 34 tekmah v la ligi. Messi je dobil že četrtega pichichija. Dobil pa je tudi nagrado Alfredo Di Stéfano, ki jo podeljujejo najboljšemu igralcu la lige.