Dve zaporedni zmagi v Fibini ligi prvakov sta košarkarje Petrola Olimpije izstrelili med kandidate za uvrstitev v drugi del tekmovanja, a naloga še vedno ostaja sila težka, saj je praktično usoden že vsak naslednji poraz. Zmaji danes ob 18.30 v 9. krogu v Stožicah gostijo slovensko obarvani Banvit. Turško moštvo vodi Sašo Filipovski, glavno breme pod obročema pa nosi zlati reprezentant Gašper Vidmar.

Predstave košarkarske Olimpije v zadnjem obdobju izredno nihajo. Po visokem porazu proti Zadru so košarkarji trenerja Gašperja Okorna ugnali Helios in Strasbourg, nato znova pokazali slabo predstavo proti Igokei in v nedeljo brez pretiranih težav porazili Ilirijo. Jasno je, da bi si strateg zmajev želel precej bolj konstantne igre, a pravi, da je v tako napornem ritmu tekem to praktično nemogoče. »Nerad tarnam, a jasno je, da trenutni ritem tekem fizično težko dohajamo. Na seznamu sem sicer proti Iliriji imel dvanajst igralcev, a od tega Battle, Tratnik, Lorbek in Barbarič niso bili pripravljeni za igro. Ostane mi osem igralcev. Pri Barbariču se kaže, da v tem trenutku ne more odigrati niti petih minut, medtem ko Lorbek čuti bolečine v mečni mišici,« je razpredal Okorn, ki je dodal, da je trenutna situacija še težja kot lani. »Spomnite se, da smo lani tekmovanje v evropskem pokalu zaključili 5. decembra, letos bo redni del Fibine lige prvakov trajal do 5. februarja. To je vsaj 60 dodatnih dni ritma treh tekem na teden. V soboto, ko nas čaka tekma proti Ciboni, bo za nas 23. delovni dan po reprezentančnem premoru, v tem času pa bomo odigrali enajst tekem. To vseeno ni izgovor in menim, da so trenutni rezultati glede na situacijo pozitivni.«

V primeru današnje zmage bi Olimpija ostala v boju za prva štiri mesta v skupini C, ob drugačnem razpletu pa bodo Ljubljančani bržkone začeli paziti, da rednega dela tekmovanja ne zaključijo na petem ali šestem mestu, ki pomenita nadaljevanje evropske sezone v četrtokakovostnem in povsem nezanimivem Fibinem evropskem pokalu. Na prvem obračunu v Bandirmi so zmaji sicer večino tekme zaostajali, nato pa bili po povratku pred koncem tik pred zmago, a je sodniška trojica videla osebno napako Devina Oliverja nad Damianom Kuligom, ki je z zadetima prostima metoma v zadnji sekundi izsilil podaljšek, v katerem je turško moštvo prišlo do zmage. »Od takrat imam to tekmo na koledarju posebej obkroženo. Želim se oddolžiti za napako, če je to sploh bila. Pripravljen sem,« sporoča Devin Oliver.

Drugi pari 9. kroga v skupini C, jutri ob 18.30: Rosa Radom – Estudiantes, ob 20.30: AEK – Venezia, Strasbourg – Bayreuth.