Šved Matts Olsson je tretji zmagovalec paralelnega veleslaloma v Alti Badii, potem ko sta bila predlani in lani najhitrejša Norvežan Kjetil Jansrud in Francoz Cyprien Sarrazin. Edini slovenski predstavnik na progi Gran Risa Žan Kranjec je izpadel v prvem krogu, v katerem je moral priznati premoč Avstrijcu Stefanu Brennsteinerju. Najboljši slovenski veleslalomist je na paralelni preizkušnji v Alti Badii še tretjič zapored izpadel v uvodnem krogu, potem ko je imel danes najvišje apetite doslej, saj je bil na nedeljskem specialnem veleslalomu tretji. Z 21. mestom je osvojil deset točk svetovnega pokala.

Favorizirani Kranjec je na prvi progi za tekmecem zaostal za sedem stotink. Na drugi je Vodičan startal bolje ter imel na sredini proge v najbolj izenačenem dvoboju prvega kroga minimalno prednost. Kranjec je slabše finiširal ter moral priznati premoč Stefanu Brennsteinerju, ki je v naslednjem krogu naletel na razpoloženega Mattsa Olssona. »Žan je na obeh progah smučal dobro. Odločilno je bilo, da je v spodnjem delu modre proge tvegal malce premalo, da bi ugnal tekmeca. Sicer se na tekmo nismo posebej pripravili. Danes smo imeli trening ter dvakrat preizkusili start. Podobno so storili tudi drugi posamezniki,« je iz Alte Badie sporočil Klemen Bergant, glavni trener slovenske reprezentance v tehničnih disciplinah. »Seveda smo zadovoljni s tretjim mestom Kranjca. Toda sezona je v teku. Nimamo se časa ozirati nazaj. Pripravljati se moramo na naslednje preizkušnje,« pravi Bergant.

Švedova zmaga je presenetljiva in dokazuje, da so paralelne veleslalomske preizkušnje specifične. Če je imel lani kdo ob zmagi Cypriena Sarrazina kakšen pomislek, ga ob uspehu Skandinavca ni imel. Olsson je namreč na zmagoviti poti premagal najboljša alpska smučarja na svetu. V polfinalu je vzel skalp Marcelu Hirscherju, v finalu pa je ugnal še Henrika Kristoffersena. Avstrijec in Norvežan sta dokazala, da sta se na tekmo odlično pripravila. Hirscher je denimo lani in predlani podobno kot Kranjec izpadel že v prvem krogu ter izgubil veliko točk svetovnega pokala. V letošnji sezoni jih pač ni ter je s tretjim mestom tekmecem pokazal, da ga ob koncu sezone zanima sedmi zaporedni veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. Zanimivo je, da je bil Kristoffersen že petič v tej sezoni drugi, medtem ko še čaka na premierno zmago. To bo skušal doseči v petek v Madonni di Campiglio, kjer bo nočna slalomska preizkušnja. Je pa Kristofferson prevzel skupno vodstvo v skupnem seštevku, saj je prehitel Hirscherja za enajst točk.