Sedežnica se je zaradi okvare ustavila včeraj nekaj pred 15. uro. Posredovali so kranjski gorski reševalci in poklicni gasilci ter reševalni center Jamarske reševalne službe Kranj. Z žičniške naprave so s pomočjo košare in vrvne tehnike rešili 51 nepoškodovanih ljudi, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Rešene premražene in prestrašene ljudi, med katerimi so nekateri na sedežnici preživeli dve uri, so pospremili do varnega mesta na smučišču. Nato so jih s sankami in teptalci snega prepeljali do hotela, kjer so se ogreli in okrepčali. Psihološki zaupnik iz vrst Jamarsko reševalne službe Kranj je eni osebi nudil tudi psihološko pomoč.

Kot je včeraj povedal direktor družbe RTC Krvavec Srečko Retuznik, so sedežnico ustavili zaradi odpovedi ležaja na obračalnem kolesu, da bi preprečili morebitno nesrečo. Najprej so jim pri reševanju ljudi s sedežnice pomagali zaposleni na smučišču - žičničarji in dežurna reševalna služba. Potem so dodatno aktivirali tudi kranjske reševalce in gasilce, za konec so jim na pomoč priskočili še jamarji.

V prihodnjih dneh bo jasno, kdaj bo sedežnica spet nemoteno obratovala

Danes so na Krvavcu pričeli s pregledom okvare in stanja naprave, je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi v podjetju Luka Vrančič. Kot je poudaril, je sedežnica Zvoh, ki je letnik 1981, a je bila že večkrat obnovljena, redno servisirana in vzdrževana. Na njej je bil leta 2013 opravljen tudi izredni pregled vseh vitalnih delov. Letos pa je bilo zamenjano krmiljenje naprave.

V prihodnjih dneh bodo jasne vse dimenzije okvare, jasno bo tudi, kdaj predvidoma bo naprava lahko spet varno in nemoteno obratovala, je pojasnil Vrančič. Smučišče medtem normalno obratuje, pač brez sedežnice Zvoh, ki smučarje sicer pelje do najvišje točke smučišča in je s pripadajočo progo zelo pomembna za krvavško smučišče.

Iz RTC Krvavec bodo danes poslali zahvalo vsem sodelujočim reševalnim institucijam v reševalni akciji, vsem potnikom, ki so bili za čas okvare na liniji dvosedežnice Zvoh, pa še uradno opravičilo.