Kalifornijsko ministrstvo za javno zdravje je nedavno izdalo smernice za izpostavljenost mobilnim telefonom, ki ne bo škodila zdravju. Smernice so poimenovali Kako zmanjšati izpostavljenost radiofrekvenčni energiji iz mobilnih telefonov.

Kot je poudarila vodja Kalifornijskega ministrstva za javno zdravje Karen Smith, so smernice objavili predvsem zaradi »nenehnega javnega interesa v zvezi s tveganji za zdravje, povezanimi z mobilnimi telefoni.« Del razloga je verjetno prispeval tudi javni pritisk. Že julija so pred njihovo zgradbo protestirali člani Kalifornijskega združenja za možganske tumorje in zahtevali javno objavo opozoril in tveganj, povezanih z uporabo mobilnih telefonov.

O tej problematiki je v ZDA veliko govora. Odvija se tudi sodna bitka, v kateri raziskovalec z Univerze v Berkeleyju Joel Moskowitz od pristojnega ministrstva zahteva, da javno objavi dokumente iz leta 2010, v katerih piše, da je prevelika raba mobilnih telefonov lahko povezana z nastankom raka in neplodnosti.

Če je telefon tudi vaša budilka, ga hranite vsaj nekaj metrov stran od postelje

Glavni nasvet, ki so ga na ministrstvu zapisali, je, naj čim pogosteje držimo telefone stran od svojega telesa. To pomeni, da jih ne nosimo v žepu hlač, da jih nimamo nenehno v rokah, predvsem pa, da ne spimo v njihovi neposredni bližini. »Držanje telefona le nekaj metrov stran od vas, lahko naredi veliko razliko,« so zapisali.

Našteto pomeni, da je raba slušalk med pogovorom varnejša od držanja telefona neposredno pri ušesu. Prav tako je nošenje telefona v nahrbtniku varneje od prenašanja v žepu. Ker veliko ljudi uporablja mobilni telefon tudi kot budilko, smernice navajajo, da je telefon bolje ponoči ugasniti ali vklopiti način letenja. Če tega ne naredimo, je bolje, da ga hranimo vsaj nekaj metrov stran od postelje.

V smernicah so izpostavili tudi, da so otroci pri rabi mobilnih telefonov najranljivejša skupina, saj se njihova telesa še razvijajo, v življenju pa bodo telefonom veliko bolj izpostavljeni kot na primer njihovi starši, ki so otroštvo verjetno preživeli brez nenehne mobilne telefonije.

Znanstveniki si o povezavi med mobilnimi telefoni in boleznijo niso enotni

Dokončna zveza med telefoni in boleznijo sicer še ni potrjena, prav tako si znanstveniki o povezavi niso enotni. To smernice tudi navajajo, so pa po drugi strani nekatere študije že pokazale obstoječo vez med dolgotrajno rabo mobilnih telefonov in rakom.

Več strokovnih združenj v ZDA se je na smernice že odzvalo, in sicer, da še ni zadostnih dokazov za tovrstne povezave. Med njimi tudi Agencija za prehrano in zdravila, Nacionalni inštitut za raka in Centri za nadzor in preprečevanje bolezni. Mednarodna agencija za raziskovanje raka je radijske frekvence sicer identificirala kot »možne rakotvorne snovi,« vendar so dokazi za to še vedno zelo omejeni.