Več kot šest let je minilo, odkar je Ljubljana v košarkarskem državnem prvenstvu nazadnje postregla z mestnim obračunom. 11. maja 2011 je v 11. krogu lige za prvaka Union Olimpija v Stožicah s 70:45 ugnala Geoplin Slovan. Za zmaje je takrat tri točke dosegel Jan Špan, ki se je letos vrnil v klub, za moštvo iz Kodeljevega pa sta denimo igrala reprezentanta Jaka Blažič in Luka Rupnik. Slovan po tisti sezoni naslednji dve ni več zmogel v ligo za prvaka, zaradi finančnih in drugih težav pa nato izpadel, medtem ko je letos preboj med najboljše košarkarske kolektive v Sloveniji uspel Iliriji. Pod taktirko trenerja Saše Dončića kapetan Adnan Sarajlić in soigralci prikazujejo dobro igro, a v 10. krogu niso bili dorasel nasprotnik državnim prvakom.

Oba ljubljanska prvoligaša sta danes v Tivoliju nastopila oslabljena. Pri Olimpiji sta sicer Igor Tratnik in Talor Battle bila del moštva, a na parket nista stopila, kot tudi ne Erjon Kastrati, ki bo odsoten še nekaj časa, in Domen Lorbek, ki mu je trener Gašper Okorn namenil počitek. Na drugi strani strateg Ilirije Saša Dončić že nekaj časa zaradi poškodbe stopala pogreša Jasmina Hukića, ki je na klopi pomagal z deljenjem nasvetov mlajšim soigralcem. Uvod v obračun je postregel s strelskim dvobojem med Luko Vončino in Jordanom Morganom. Prvi je navduševal z meti za tri točke, saj je v prvi četrtini zadel štiri od petih, drugi pa je zlahka dominiral pod obema obročema. Olimpiji se je po zaslugi petih zaporednih trojk (tri Špan, dve Oliver) prvi uspelo odlepiti na 12 točk prednosti, a jo je Ilirija potem, ko je Okorn na klop potegnil Oliverja in Morgana, preko Mladenovskega in Čučovića do odmora uspela ujeti in prehiteti.

Potek dogodkov je košarkarje Olimpije prisilil, da so v drugi polčas vstopili precej bolj agresivno, kar je prineslo želeno. Boljša obramba in razigrani Oliver, ki je v tretji četrtini dosegel kar 18 točk, skupno pa 32, sta bila dovolj, da so zmaji na koncu, sicer brez trenerja Okorna, ki mu je katastrofalno slaba sodniška trojica dosodila dve tehnični napaki in ga izključila, prišli do šeste zmage v državnem prvenstvu.

»Igralcem čestitam, da so prestali… Sploh ne želim reči, kaj. So stvari, ki presegajo meje dobrega okusa. Vsa čast Iliriji, ki jo spoštujem. To, kar se je dogajalo, ni dobro za košarko. Pozval bi Društvo košarkarskih sodnikov Slovenije, naj zedini svoje vrste in tudi za državno prvenstvo delegira vse najboljše slovenske sodnike. Ne želimo nobene zaščite in pomoči. Pričakujemo pa spoštovanje in ne bomo dovolili, da se nas ne,« je po obračunu dejal upravičeno jezen Gašper Okorn. Kljub porazu je bil bolj miren Saša Dončić: »Všeč mi je, da se je v Tivoliju zbralo lepo število gledalcev. Olimpija je zasluženo zmagala, a je bila izredno motivirana, kar je pohvala za nas. Imamo kratko klop, kar bomo poskušali rešiti z okrepitvijo. Aleksa Nikolić bo morda že na naslednji tekmi igral za nas.«

Drugi izidi 10. kroga lige Nova KBM: Helios – Rogaška 71:45 (19:12, 35:26, 54:37, Pelko 16; Batur 11), Šentjur – Zlatorog 48:80 (11:23, 33:49, 38:65, Williams 14; Kusovac 16), Hopsi – Primorska 85:66 (26:18, 48:35, 61:48, Čup 22; Mulalić 22), Krka – Šenčur 84:76 (24:25, 36:40, 62:62, Marinelli 29; Murić 19).