Real Madrid je nazivu aktualnega španskega in evropskega prvaka dodal še naziv najboljše ekipe na svetu. Ta je pravzaprav ostal v njegovi lasti, saj je lovoriko osvojil že lani, ko je po podaljšku ugnal japonskega predstavnika Kašimo Antlers. Z zmago v letošnjem finalu so se Madridčani po številu osvojenih lovorik izenačili z velikim tekmecem Barcelono, s katero si s po tremi osvojenimi naslovi zdaj delita naziv najuspešnejše ekipe na tekmovanju.

Podobno kot že v polfinalu proti Al Jazeri so se morali Španci tudi v finalu za zmago pošteno potruditi. Kljub terenski premoči in 62-odstotni posesti žoge jih je proti Južnoameričanom znova pestila neučinkovitost v napadu. Od kar 20 sproženih strelov – od tega sedem v okvir nasprotnikovih vrat – je v mreži končal le poskus Cristiana Ronalda. Portugalec je edini gol na tekmi dosegel v drugem polčasu s prostega strela, s tem pa poskrbel za kar dva nova mejnika. Že s sedmim golom je postal najboljši strelec v zgodovini klubskega svetovnega prvenstva, obenem pa tudi prvi nogometaš, ki je zadel na dveh zaporednih finalih omenjenega tekmovanja.

»Le kaj naj vam povem? Številke govorijo zase. Kritikom odgovarjam na igrišču. Sem zelo vesel, saj sem ekipi pomagal osvojiti novo lovoriko,« je po tekmi v svojem prepoznavnem slogu dejal Cristiano Ronaldo. A za petkratnega dobitnika zlate žoge leto še ni končano, saj ga ta teden čaka enako pomembna tekma v španskem prvenstvu, kjer se bo s soigralci pomeril z vodilno Barcelono. Ker bodo Madridčani na el clasicu nastopili kot novi-stari prvaki sveta, je Ronaldo mnenja, da bi se jim morali veliki tekmeci zato primerno pokloniti. »Bilo bi lepo in želel bi si, da bi nam nogometaši Barcelone postavili špalir. Sicer pa upam, da bomo dobili tudi tekmo proti njim, saj bi tako Real Madrid ostal v igri za naslov državnega prvaka,« je še dejal nogometni zvezdnik, ki je kljub slabši strelski formi v la ligi za Real na zadnjih 20 tekmah dosegel 15 golov.

A ne zgolj Ronaldu, po tekmi se je lahko smejalo tudi njegovemu trenerju Zinedinu Zidanu. Nekdanji nogometaš je s kraljevim klubom v letošnjem koledarskem letu osvojil kar štiri lovorike, od prihoda na trenersko klop Reala januarja 2016 pa skupno že osem. S tem se je na seznamu najuspešnejših trenerjev v zgodovini španskega velikana izenačil z Luisom Molownyjem na drugem mestu in zdaj zaostaja le še za Miguelom Muñozem. Ta je osvojil kar 14 naslovov, a je zanje potreboval kar 15 let.

Manchester City se ne ustavlja

Toliko lovorik kot Muñoz je z Barcelono med letoma 2008 in 2012 osvojil tudi Pep Guardiola, ki pa zdaj navdušuje kot trener Manchester Cityja. Meščani se v angleškem prvenstvu ne ustavljajo in so v zadnjem krogu dosegli že 16. zaporedno zmago. Tokrat so se pred domačimi gledalci poigrali s Tottenhamom in ga premagali s kar 4:1.

Šestnajst zaporednih zmag meščanov je sicer nov rekord premierlige, ne pa tudi Guardiole. Kataloncu je še uspešnejši niz uspel med oktobrom 2013 in marcem 2014, ko je z Bayernom iz Münchna tekmece premagal kar devetnajstkrat zapovrstjo. »Že od avgusta je ekipa zelo zadovoljna. Najbolj občudujem našo igro, ko smo brez žoge, in rad bi se zahvalil klubu, ki mi je priskrbel tako dobre igralce. Uspeva nam dober niz, a že v sredo nas čaka nova tekma,« je ostal osredotočen Pep Guardiola.