Francoske rokometašice se po letu 2003 in svetovnem prvenstvu na Hrvaškem znova ponašajo z nazivom najboljše izbrane vrste na svetu. Z zmago v svojem že petem finalu so sklenile izjemno uspešno leto za francoski rokomet, saj so januarja pred domačim občinstvom najboljši na svetu postali tudi rokometaši.

Izbranke selektorja Olivierja Krumbholza so zlato medaljo osvojile po napetem in izenačenem finalnem dvoboju proti Norvežankam, v katerem so po slabšem začetku prvič povedle v 24. minuti (10:9), gol prednosti pa ohranile tudi ob odhodu na glavni odmor. Za pozitiven zaključek prvega polčasa je imela v taboru Francozinj veliko zaslug njihova vratarka Amandine Leynaud, ki je v uvodnih 30 minutah obračuna Norvežankam ubranila kar polovico strelov.

Še uspešnejši kot zaključek prvega polčasa je bil za Francozinje vstop v drugega. Z dvema zadetkoma zapored so prvič na tekmi povedle s tremi goli razlike. Vendar so jih tekmice še pred vstopom v končnico dvoboja ujele in celo povedle (17:18). A Skandinavke so bile za ubranitev naslova v zaključku premalo zbrane. Nerazpoložene vratarke, neučinkovitost v napadu in neizkoriščene sedemmetrovke – na tekmi so zastreljale kar štiri – so jih na koncu stale četrti naslov najboljših na svetu. Francozinje so sicer 23. svetovno prvenstvo sklenile z enim porazom, tega so jim že v uvodu zadale slovenske rokometašice, na začetku meseca so bile boljše z izidom 24:23.

Brona so se tokrat veselile Nizozemke. Igralke iz dežele tulipanov so pred 11.000 gledalci premagale Švedinje s 24:21 (14:8). Pri Nizozemkah je bila najboljša strelka Lois Abbingh z osmimi goli, pri Švedinjah pa Isabelle Gullden s sedmimi. Kaže dodati, da so Nizozemke v zadnjih dveh letih izjemno vroče. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Nemčiji so namreč osvojile že svojo tretjo kolajno na zadnjih štirih velikih rokometnih tekmovanjih.