Slovenski smučarski skakalci so na obeh tekmah svetovnega pokala v Engelbergu s povprečnimi predstavami zaostali za zastavljenimi cilji. Najvišjo uvrstitev je dosegel Peter Prevc, ki je bil danes po ponesrečenem finalnem skoku šele štirinajsti, čeprav je kazalo vsaj na uvrstitev med najboljšo deseterico.

Freitag prvi favorit za zlatega orla

Minuli konec tedna je bil najbolj razpoložen vodilni tekmovalec v skupnem seštevku svetovnega pokala Richard Freitag, ki je s prvim in drugim mestom še povečal prednost pred zasledovalci. »V soboto so nam snežne razmere oteževale delo, dan pozneje pa je bilo vsem ljubše v zraku. Še posebno sem zadovoljen z drugim nedeljskim skokom. Navdušen sem nad razpletom dosedanjega dela sezone, pomaga mi tudi moštveni duh v nemški reprezentanci,« je razlagal nemški skakalec Richard Freitag, ki bo na novoletni turneji prvi favorit za osvojitev zlatega orla, skakalci pa bodo do uvodne preizkušnje v Oberstdorfu stopnjevali formo na treningih. Iz ozadja bodo priložnost na prestižni turneji iskali predvsem Andreas Wellinger, Daniel-Andre Tande, zadnji zmagovalec Kamil Stoch, Stefan Kraft …

Manj zadovoljstva pred prihajajočimi preizkušnjami je v slovenskem taboru, saj že bledi spomin na presenetljivo zmago Jerneja Damjana v Ruki. Naposled se je začel prebujati Peter Prevc, vendar še ne more poseči v tekmo z najboljšimi. Čeprav stopnjuje kakovost skokov, pravi, da bo moral še naprej potrpežljivo čakati na svojo priložnost. »V nedeljo sem prikazal kar tri dobre skoke, najslabši pa je bil finalni. Počasi stopnjujem formo, a moram biti umirjen. Očitno so mi dosežki okoli petnajstega mesta usojeni. Čutim, da se moji skoki izboljšujejo, kar je potrdila tudi analiza s trenerji, a se to za zdaj še ne pozna pri rezultatih. V športu je treba biti potrpežljiv,« je iz Engelberga sporočil Peter Prevc. Njegov mlajši brat Domen se je v Švici prvič v sezoni preizkusil v svetovnem pokalu. Obakrat se je uvrstil v finale in pristal na repu trideseterice.

Slovenski selektor Goran Janus bo skakalce v naslednjih dneh odpeljal na treninge v Planico. Reprezentanca se bo na novoletni turneji predstavila s sedmimi skakalci, kvoto je izpolnil tudi Žiga Jelar, Janus pa bo postavo za Oberstdorf določil že ta teden. V Engelbergu je bil bolj zadovoljen z nedeljsko kot sobotno tekmo: »Peter Prevc skače zelo dobro in daleč, zato mi je žal njegovega nastopa v nedeljskem finalu. Skakalci hitro zaostanejo, če naredijo najmanjšo napako. Pred novoletno turnejo imamo dovolj časa, da odpravimo napake in izboljšamo formo.«

Baloh šokiran v Hinterzartnu

Smučarske skakalke so tekmovale v Hinterzartnu, kjer so prvič v zgodovini priredili moštveno preizkušnjo. Slovenke so v vetru in snegu naredile preveč napak za boljšo uvrstitev od petega mesta. Skromen izkupiček je šokiral glavnega trenerja Staneta Baloha, ki je bil vedrejšega obraza že dan pozneje, ko so se tri slovenske skakalke uvrstile med najboljšo petnajsterico. Najboljša je bila Ema Klinec na desetem mestu, zmagala je Norvežanka Maren Lundby. »Če bi dekleta na moštveni tekmi skakale tako kot v nedeljo na posamični, bi osvojile tretje mesto. Na večerji smo se pogovorili, kar se je obrestovalo. Dokazale so, da so se veliko naučile od sobotnega spodrsljaja. Vem, da lahko skačejo še dlje. Med daljšim premorom se bomo pripravili na nadaljevanje sezone po novem letu,« je razložil Stane Baloh.