Obtožbe so bile objavljene v pismu, ki ga je včeraj izdalo sodišče severnega okrožja Kalifornije v Združenih državah Amerike, kjer se te dni dogaja sodni boj med projektom Waymo LLC in družbo Uber. Waymo, podružnica Googla, specializirana za samovozeče se avtomobile, je Uber obtožila, da je nezakonito pridobival poslovne skrivnosti podjetja.

Pismo je bilo poslano s strani odvetnikov, ki zastopajo nekdanjega obveščevalca Uberja Richarda Jacobsa, v zvezi z ločenim primerom. Vseeno pa vsebuje trditve, da je Uber zavestno kršil pravo gospodarskih družb z uničevanjem, prikrivanjem in ponarejanjem zapisov »z namenom oviranja vladne preiskave,« poroča RT.

Obtožbe v pismu navajajo tudi, da je bilo posebni analitični skupini podjetja Uber dovoljeno »lažno predstavljanje za voznike konkurenčnih podjetij,« z namenom zbiranja informacij o varnosti konkurenčnih aplikacij in njihovi cenovni strukturi. Ob tem navajajo tudi, da se je leta 2016 več nadzornih ekip Uberja, ki so jih vodile osebe z ozadjem v obveščevalnih službah, infiltriralo v zaseben dogodek v hotelu. Tam naj bi brez njihovega vedenja snemali zasebne pogovore med vodilnimi v drugih podjetjih.

Uber je v izjavi za Forbes navedel, da nekatere izmed trditev še niso bile preverjene. »Čeprav še nismo podkrepili vseh trditev v tem pismu - in, kar je pomembno, vseh, ki se nanašajo na Waymo - je bilo naše novo vodstvo jasno, da bomo napredovali z iskrenostjo in poštenostjo, na moči naših idej in tehnologije,« so zaenkrat pojasnili v Ubru.