Višina vode na poplavljenem območju Ljubljanskega barja se je ustalila. Obseg poplavljenih površin se bo danes še ohranjal, pričakujejo na Arsu.

Manjše razlivanje rek

Vodostaj na ojezerjenem Planinskem polju in Cerkniškem jezeru se je v zadnjih 24 urah povišal za okoli 25 oziroma 10 centimetrov, danes pa se bo trend naraščanja zmanjšal. Gladine se bodo nekoliko povišale tudi na ostalih ojezerjenih kraških poljih na notranjskem in dolenjskem krasu.

Reka Kolpa se razliva na izpostavljenih mestih v spodnjem toku, vendar njen pretok že počasi upada. Reka Krka se v srednjem in spodnjem toku razliva v manjšem obsegu. Njen pretok se bo čez dan ustalil, kažejo posodobljeni podatki Arsa.

Zjutraj se je v srednjem toku na običajnih območjih razlivala tudi reka Dravinja.

Padavine oslabele

Padavine so zjutraj oslabele, po nižinah se menjata dež in sneg. Ponoči je v Novi vasi na Blokah zapadlo 16 centimetrov snega, na Jezerskem 13, v Velikih Laščah šest, na Vrhniki pa tri centimetre snega.

V petek zvečer je bilo glede na podatke uprave za zaščito in reševanje še nekaj težav zaradi vremena. V Skornu pri Šoštanju se je na lokalno cesto čez Penk sprožil zemeljski usad in drevje. Cesto so zaprli, z ogledom in sanacijo pa bodo nadaljevali danes.

V Petrovčah v občini Žalec je podtalnica zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Dobriša vas-Petrovče, ki so izčrpali približno pet kubičnih metrov vode.

Cesta znova odprta

Glavna cesta Podlehnik-mejni prehod Gruškovje, ki je bila od zgodnjega jutra zaradi plazu zaprta, je ponovno odprta. Promet je znova stekel tudi po delu podravske avtoceste med razcepom Draženci in Podlehnikom, odprt je tudi mejni prehod Gruškovje, so povedali na prometnoinformacijskem centru za državne ceste.